Sporters mogen bloggen in China

Deelnemers aan de Olympische Spelen in Peking deze zomer mogen een blog op het internet bijhouden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist. Tijdens de Spelen van 2004 in Athene en de winterspelen van 2006 in Turijn was bloggen nog officieel verboden, al hielden veel sporters er toen al stiekem een blog op na.

Atleten zijn al langer vragende partij om een blog - een online dagboek met persoonlijke reflecties en ervaringen - te mogen bijhouden. Het IOC hield het bloggen tot nu tegen uit vrees voor het schenden van commerciële akkoorden met journalistieke partners, zoals tv-zenders. De tv-rechten leveren het IOC tot de winterspelen van Vancouver 2,2 miljard dollar op. Rechtenhouder is de Amerikaanse zender NBC.

Nu heeft het IOC geoordeeld dat de blogs van atleten niet vallen onder journalistiek. De bloggers moeten zich wel beperken tot hun eigen olympische ervaringen, stelt het IOC. Zo wordt de publicatie van sportfoto’s verboden, en mogen er ook geen filmpjes te zien zijn op de websites. Ook reclame is niet toegelaten.

Het IOC twijfelde lang om een standpunt in te nemen. Dat de Spelen in Peking worden gehouden, was daarbij een complicerende factor. China krijgt kritiek vanwege beperkingen op de persvrijheid, het afsluiten van websites en het opsluiten van dissidenten die hun boodschap via het internet verspreiden. Het IOC wil met de toelating voor blogs ook aantonen dat het met de vrijheid van meningsuiting in China niet zo erg is gesteld als critici opperen.

Verschillende nationale olympische comités, zoals het Britse en het Belgische, hebben hun atleten al geadviseerd zich te onthouden van politiek gevoelige uitspraken tijdens de Spelen. De Nederlandse sporters krijgen van sportkoepel NOC*NSF extra mediatraining vooraleer ze afreizen naar Peking. Deze week vroeg de ChristenUnie om de openingsceremonie van de Spelen te mijden.