Rodin gebruikte gipsen mallen niet meerdere keren

Thijs Lijster beschrijft in zijn artikel het tot stand komen van bronzen afgietsels middels `mallen` (Opiniepagina, 6 februari). Het is onmogelijk om via een bestaande mal meerdere gietsels in brons te gieten. Lijster stelt: `Rodin maakte voor zijn beelden allereerst modellen in klei en vervolgens mallen van gips. Deze gipsen mallen konden meerdere keren worden gebruikt.` Dit is niet juist.

De werkwijze is: Rodin modelleerde in klei, vervolgens werd op het beeld van klei in delen een laag gips aangebracht, de zogenoemde `stukvorm`. In deze negatieve stukvorm werd gips gegoten waardoor een positief gipsmodel werd verkregen. De stukvorm gaat bij dit proces verloren. Het positieve gipsmodel functioneert als `moedermodel` voor de af te gieten beelden in brons. Bronzen beelden worden niet in een bestaande mal meerdere malen afgegoten. Voor elk bronzen gietsel moet opnieuw een gietvorm worden gemaakt, deze gietvorm is eenmalig.

In plaats van zijn artikel op theoretische veronderstellingen te baseren raad ik Lijster aan om eens een bronsgieterij te bezoeken.