‘PSV gaf fragiele Ronaldo anabole steroïden’

Volgens de coördinator van de antidopingcommissie van de Braziliaanse voetbalbond, Bernardo Santi, heeft voetballer Ronaldo tussen 1994 en 1996 bij PSV spierversterkende middelen gekregen. Santi verklaarde gisteren in een interview met de Braziliaanse krant Folha dat hij dat uit Nederlandse bronnen heeft vernomen.

Volgens Santi werd de 18-jarige Ronaldo bij zijn komst in 1994 van Cruzeiro naar PSV te fragiel bevonden. Volgens zijn Nederlandse bronnen die de medische staf van PSV goed kennen, heeft de voetballer daarom anabole steroïden toegediend gekregen om zijn spieren te versterken. Vooral daardoor, meent de Braziliaanse arts, zijn de beenspieren in korte tijd te sterk ontwikkeld en kunnen zijn kniebanden de spierkracht niet aan.

De 31-jarige Ronaldo, die nu voor AC Milan uitkomt, scheurde afgelopen woensdag tijdens een wedstrijd voor de tweede maal een kruisband van zijn knie. Dit maal zijn rechterknie. Hij werd vanmorgen in Parijs geopereerd.

In 1999 scheurde hij als speler van Inter Milaan de kruisband van zijn linkerknie. In 2000 blesseerde hij zich bij zijn rentree al na zeven minuten weer aan zijn knie. Vlak voor de WK-finale van 1998 in Parijs tegen Frankrijk werd Ronaldo onwel. Hij werd toch opgesteld, omdat sponsor Nike hem daartoe dwong. Hij liep verdwaasd rond en Brazilië verloor de finale.

Volgens verschillende artsen had Ronaldo die finale nooit mogen spelen. Hij zou voor de wedstrijd een epileptische aanval hebben gehad, mogelijk door gebruik van stimulerende middelen. In Brazilië werd een grootscheeps onderzoek in gang gezet, met als gevolg een hoorzitting voor een regeringscommissie. Maar de waarheid kwam niet aan het licht.

Bernardo Santi, de man die PSV beschuldigt, zegt in het interview met Folha het niet vreemd te vinden dat Ronaldo in zijn jonge jaren doping en anabole steroïden heeft gekregen. Vijftien jaar geleden waren er nog geen dopingcontroles in het Europese voetbal.

Voor de voetbalcarrière van Ronaldo, die lange tijd als de beste voetballer ter wereld gold en in 2002 wereldkampioen werd, wordt gevreesd. Het herstel zal ruim een half jaar duren. Gisteren werd hij beterschap gewenst door de Braziliaanse president Lula.

Bekijk Ronaldo bij Milan op nrc.nl/sport