Politie, juristen en ambtenaren EU naar Kosovo

De Europese Unie stuurt vanaf volgende week zo’n tweeduizend politieagenten, juristen en ambtenaren naar Kosovo. Dat hebben de EU-lidstaten vandaag besloten.

De EU-missie zal het huidige VN-bestuur van Kosovo (UNMIK) overnemen, maar daarvoor geldt een overgangsperiode van 120 dagen. Gedurende die tijd zijn de VN nog formeel verantwoordelijk voor het toezicht op het bestuur van Kosovo. Dat betekent dat de EU nog niet verantwoordelijk zal zijn voor mogelijke onregelmatigheden tijdens het begin van de onafhankelijkheid van Kosovo, die naar verwachting dit weekend wordt uitgeroepen.

De EU-lidstaten hebben vandaag ook de Nederlandse diplomaat Pieter Feith, adviseur van EU-buitenlandcoördinator Solana, benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de EU in Kosovo. Daarnaast zal Feith ook aangewezen worden als internationaal vertegenwoordiger: namens een groep landen die Kosovo de komende tijd erkennen als onafhankelijke staat, zal Feith toezien op de Kosovaarse overheid.

De EU-missie van politieagenten, juristen en ambtenaren zal worden geleid door de Franse oud-generaal Yves de Kermabon. De komende tijd zullen wekelijks zo’n tweehonderd medewerkers van de missie in Kosovo arriveren. Alle EU-lidstaten behalve Malta zullen een bijdrage leveren – ook Cyprus, dat zich van stemming over de EU-missie heeft onthouden omdat het de onafhankelijkheid van Kosovo afwijst.

De missie zal de EU rond de 190 miljoen euro per jaar kosten. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, stelt voor de sociaal-economische ontwikkeling van Kosovo de komende vier jaar 330 miljoen beschikbaar. De 16.000 manschappen NAVO-troepen in Kosovo (KFOR), zullen ook na het uitroepen van de onafhankelijkheid hun taken in het gebied blijven uitvoeren.

Het parlement van Kosovo heeft zichzelf gisteren bij motie gemachtigd een reeks wetten die met de onafhankelijkheid te maken hebben binnen 24 uur aan te nemen. Die wetten betreffen onder meer bescherming van etnische minderheden en hun cultureel erfgoed. Premier Thaci beloofde dat de Servische minderheid niet gediscrimineerd zal worden.

De Kosovo-Serviërs hebben gisteren de naderende onafhankelijkheid verworpen en besloten een eigen parlement te vormen. Ze riepen ook op tot betogingen tegen de onafhankelijkheid.

In Priština gingen gisteravond Albanezen alvast de straat op om de verwachte onafhankelijkheid te vieren. In Belgrado beloofde de Servische president Tadic dat hij de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Servië, „inclusief Kosovo” zal beschermen. Hij zei in het parlement „de strijd voor ons Kosovo nooit te zullen opgeven”.