Overschot in 2007 valt mee, groei in 2008 ook hoger

Rotterdam, 16 febr. Het overschot op de rijksbegroting is vorig jaar hoger uitgevallen dan verwacht. In plaats van een overschot van 0,2 procent, zoals eerder was becijferd, bedraagt het overschot nu 0,4 procent (ruim 2 miljard euro). Dat maakte vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gisteren bekend na afloop van de ministerraad. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was deze week al gebleken dat 2007 een uitzonderlijk goed jaar was. De groei in het vierde kwartaal bedroeg 4,2 procent, de groei over heel 2007 kwam uit op 3,5 procent. Volgens Bos is alle gepraat over een economische recessie ”volstrekt buiten de werkelijkheid”. De CBS-cijfers zijn voor het Centraal Planbureau (CPB) aanleiding de groeiverwachting voor 2008 naar boven bij te stellen. Begin deze week lekte uit dat de groei voor 2008 volgens het CPB 1,75 procent zou bedragen, CPB-directeur Teulings maakte gisteren bekend dat zijn bureau nu uitgaat van een hogere groei. Ook Bos verwacht voor 2008 ”een stevige economische groei.”