Oude seks in nieuwe zakken

Gorilla’s in de missionarishouding. Links twee jonge berggorilla’s in 1986, en onder twee westelijke gorilla’s in actie in 2007 (foto).

Stop de persen klonk het deze week: wilde gorilla’s doen het net als mensen in de missionarishouding. Onderzoekers van de Wildlife Conservation Society en het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig presenteerden als bewijs foto’s van een zilverrug die in het hoge gras een vrouwtje voorlangs bestijgt. De onderzoekers sloegen het tafereel gade in het Nouabalé Ndoki Nationaal Park in het noorden van Congo-Brazzaville.

Onderzoeker Thomas Breuer beweert dat deze wijze van paren „nooit eerder is waargenomen bij westelijke gorilla’s in het bos.”

Een korte zoektocht door de wetenschappelijke literatuur leert echter dat de Amerikaanse primatoloog Ronald Nadler er twintig jaar geleden al over schreef. In een artikel in Developmental Psychobiology uit 1986 beschrijft hij een jonge vrouwelijke berggorilla die een duidelijke voorkeur heeft voor de missionarishouding boven het gebruikelijke ‘op z’n hondjes’.

Er is wat aan de hand met die paarhouding waarbij de partners elkaar aan kunnen kijken tijdens de daad. Het is een romantisch idee om dit gedrag als uniek menselijk te beschouwen, maar dat is het niet. Bonobo’s bedrijven bij voorkeur zo de liefde. En ook van chimps en orang-oetans was al bekend dat zij het in de dierentuin wel eens buik-aan-buik doen. En vergeet de dolfijnen en walvissen niet. Die kunnen het niet eens achterlangs.

Waarom dan toch die mediahype? De foto’s van Breuer zijn eerder gepubliceerd in The Gorilla Gazette van april 2007. Waarschijnlijk ligt de verklaring in de timing van het persbericht: twee dagen voor Valentijnsdag