Onnozele annonces

Nederland, Amsterdam, 02-02-2007. Radio Bergeijk, Schram Studio's. Interieur radiostudio. Bogaard, Hans van den

Radio Bergeijk (VPRO) € 19,95

Radio Bergeijk was een komische radiorubriek van de VPRO waarvan de afgelopen zes jaar 612 afleveringen zijn uitgezonden. In het laatste programma, zaterdagavond 6 oktober 2007, overleed plotseling Ted van Lieshout, de ‘technicus’ van het programma. Reden voor de beide andere hoofdpersonages, presentator Toon Spoorenberg en verslaggever Peer van Eersel, het vrijwilligerswerk neer te leggen.

De bedenkers en vertolkers van de meeste rollen van Radio Bergeijk zijn Pieter Bouwman en George van Houts. Beiden speelden ook de hoofdrollen in de tv-serie die Pieter Verhoeff maakte naar de lotgevallen van de lokale radiomakers. Voor wie nog niet eerder met het duo Spoorenberg en Van Eersel kennismaakte: achter de opgewektheid waarmee zij de plaatselijke actualiteit verslaan gaat een wereld van racisme, benepenheid en drankzucht schuil.

Vorige week verscheen een dubbel cd met hoogtepunten uit de laatste drie jaar van het programma, rechtstreeks uitgezonden vanuit Grand Café Beeks. Een mooie uitgave, waarvan de hoes is vormgegeven als het menu van Beeks: disc A is de viskaart en disc B de vleeskaart.

Voor de fans komt op deze verzameling veel vertrouwds voorbij: vallend glaswerk, onnozele annonces en boertige dommigheid en dubbelzinnigheid. Bouwman en Van Houts hebben een feilloos gevoel voor de kenmerken en beperkingen van een lokaal radiostation. Klein nieuws wordt buitenproportioneel opgeblazen en verslaggeving en commercie lopen schaamteloos door elkaar. En net als bij het landelijk equivalent worden de presentatoren beroemdheden binnen de grenzen van hun uitzendgebied – met alle arrogantie en vlerkerigheid van dien.

Maar Radio Bergeijk wilde meer dan de omroeppraktijk een spiegel voorhouden. In de radiorubriek werden nadrukkelijk de grenzen van de satire verkend. Het programma had behalve liefhebbers ook aperte tegenstanders, die de ‘sick jokes’ weerzinwekkend of gewoon melig vonden.

In de rubriek ‘Sportnieuws’ worden de namen omgeroepen van de kinderen die bij het afzwemmen zijn verdronken. In ‘De weekhoroscoop’ wordt voorspeld onder welk sterrenbeeld de ernstige ziekten vallen.

De makers van Radio Bergeijk deden nog eens dunnetjes over wat Gerard Reve 35 jaar eerder in opspraak bracht: een ironische getoonzette belediging van rijksgenoten uit een voormalige kolonie. De presentator constateert met een Surinaams accent dat ‘wij’ niet veel kunnen leren van de blauwe aap, „die de hele dag luiert, rijkstegoeden opsoupeert, met grote ringen en wagens goede sier maakt en met onze roomblanke dochters dingen doet die niet door de spreekwoordelijke beugel kunnen”.

Je moet er van houden.