Naast de trailer op je stoeltje in de zon

© Jorgen Krielen / Amsterdam, 14-02-2008 / Justus Valk op zijn "Eventing" paard Hollandsche Ocean Spirit. Het groene plastic mapje is verplicht voor alle rijders - ivm ongevallen - en bevat de medische gegevens van Justus zoals bv zijn bloedgroep. Eventing is een discipline in de paardensport waarbij de ruiter een dressuurproef, een terreinproef en een springparcours moet rijden. Het meest spectaculair is de terreinproef , ook wel bekend als cross country. Deze wordt afgelegd in een natuurlijke omgeving zoals bos en weilanden, waarbij ruiter en paard over natuurlijke, maar ook door de mens aangelegde hindernissen springen. Krielen, Jorgen

Elsbeth Bos (44) en Vincent Valk (47) hebben een manege, maar ook eigen paarden. Hun dochter (9) heeft een pony, hun zoon (17) twee wedstrijdpaarden, hij rijdt voor het Nederlands juniorenteam eventing.

Dat betekende natuurlijk: paarden kopen?

„Het is snel gegaan met hem. Het eerste paard dat we voor hem kochten was Thaya. We gingen langs bij de verkoper, onze zoon mocht even rijden in de bak. Leuk, zeiden we, mag hij ook proberen te springen? En hup, ze sprong zo over tachtig centimeter heen, daarna steeds hoger, tot ze 1,60 meter haalde. Ze vloog eroverheen. Een volbloedtype.”

Dat wist de eigenaar niet?

„Terwijl je het kon nazoeken. Elk paard heeft een chip onder de huid, via de computer kun je alle gegevens lezen. Het bleek dat ze internationaal op hoog niveau had gereden. We hadden 2.800 euro voor haar betaald, maar ze was zeker 7.000 euro waard.”

Dat was een goede koop.

„Ze gaat alleen niet mee met onze zoon als hij voor de Nederlandse junioren uitkomt. Dat doet hij op Ocean Spirit. Thaya is nogal eigengereid en met paardrijden werkt het zo, dat een kind leert rijden op een ouder paard en een ervaren rijder juist een jong paard alles leert. Een kind kan een kind niet opvoeden. Dus besloten we op internet te zoeken.”

Paarden staan tegenwoordig ook op Marktplaats?

„Zelfs daar, maar je hebt ook specifieke websites. We vonden een vrouw die haar paard aanbood, omdat ze niet meer reed door tijdgebrek. Het was een prachtige merrie, dat bleek ook uit de vraagprijs: 15.000 euro.”

U had weer een lot uit de loterij?

„Nou, het was wel naar. We hadden het paard laten keuren door een dierenarts en die kwam met vervelende feiten, ze was blessuregevoelig. Voor die bazin ook vreselijk. Toch zijn we uit de koop gekomen, voor 4.000 euro had onze zoon een prachtig paard om er zijn wedstrijden mee te rijden.”

En hoe gaat het met de blessures?

„Ze heeft er één gehad, maar dankzij een goede dierenarts is ze in topconditie. We verzorgen haar goed, er komt regelmatig een voedingsdeskundige langs om haar te bekijken en te begeleiden.”

Niet jammer dat jullie kinderen niet aan een wat minder prijzige sport doen?

„Gelukkig vinden wij paardrijden ook fantastisch, maar het is duur natuurlijk. Vorig jaar lagen de kosten rond de 12.000 euro als we alles meerekenen in verband met de concours: trailers, voedsel, hotelovernachtingen, reizen, etcetera. Op vakantie gaan we dus niet. Maar dat geeft niet. De concoursen zijn onze vakanties. We zitten heerlijk op onze stoeltjes in de zon naast de trailer, kennen iedereen, kijken wedstrijden, heel gezellig.”

Maar uw zoon moet wel winnen?

„Hij rijdt fantastisch, is ambitieus en zeer gedisciplineerd. Dat ligt niet aan ons! We leggen er geen druk op, genieten er gewoon van.”

Willemijn van Benthem