Maak schoollokaal eindelijk eens fris en gezond

F. Duijm gaf in een artikel op de Opiniepagina van 6 februari haarscherp de gevolgen aan van het slechte binnenmilieu in scholen. Gezondheidseffecten waar je niet vrolijk van wordt en duffe leerlingen die onder hun kunnen presteren. De constatering dat we onze varkens beter ophokken dan onze scholieren is terecht. Over de oplosmogelijkheden kunnen we echter positiever zijn. Er zijn namelijk recent betaalbare mogelijkheden ontwikkeld om schoollokalen eindelijk eens fris en gezond te maken.

Leerlingen en leerkrachten zijn enthousiast over eerste praktijkproeven. Technisch kan het dus. Wat er nu nog moet gebeuren is dat de verantwoordelijken daarvoor wat geld overhebben en dat de installatiewereld inzet op betaalbaarheid. Het kost per leerling niet meer dan ongeveer één varkenslapje per kwartaal.

Erg genoeg hebben we voor de klassen geleerd van de varkensstallen. Het probleem was daar vergelijkbaar: hoe zorg je dat de luchtverversing en afvoer van overtollige warmte tochtvrij plaatsvindt? De oplossing werkt ook in klaslokalen: stop met geconcentreerd toevoeren via grote tochtgaten in de gevel. Doe dat heel gelijkmatig over het hele lokaaloppervlak. Het kan al simpel met een geveldoorvoer, een ventilator en wat gaten in het verlaagd plafond.

    • Bas Knoll Ontwikkelaar Ventilatie-
    • Energiesystemen Tno