Kamer wil Balkenende horen over ABN

De Tweede Kamer wil alsnog opheldering van premier Jan Peter Balkenende (CDA) en vice-premier en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) waarom zij niets hebben gedaan tegen de overname van ABN Amro door een consortium van drie buitenlandse banken. Aanleiding voor het debat, dat besloten zal zijn, is een gesprek dat de vaste Kamercommissie voor Financiën deze week had met president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank.

De Kamer had om het (eveneens besloten) overleg met Wellink verzocht naar aanleiding van een artikel in Het Financieele Dagblad. Daarin stond dat Wellink in 2007 geprobeerd had in contact te komen met premier Balkenende om over de aanstaande overname van ABN Amro te spreken.

Wellink zou hebben willen voorkomen dat ABN Amro, toen nog de grootste bank van Nederland, opgesplitst zou worden. De Nederlandsche Bank had naar verluidt een voorkeur voor een fusie tussen ABN Amro en ING. Eventuele mededingingsaspecten van zo’n fusie tussen twee grote Nederlandse banken hadden al de aandacht van DNB.

Doel van Wellinks verzoek was Balkenende en Bos te bewegen ABN Amro en ING onder druk te zetten de fusiebesprekingen door te zetten. Balkenende heeft tot twee keer toe gesprekken met Wellink geweigerd. Bos, die Wellink wekelijks spreekt, heeft ook niets gedaan met de opmerkingen van de bankpresident.

Ook een verzoek van voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink om met Balkenende te spreken, in maart vorig jaar, werd niet gehonoreerd. Groenink wilde dat de premier de op dat moment vastgelopen fusiebesprekingen met ING zou helpen vlottrekken. ING zag af van de fusie omdat de koers van het aandeel ABN Amro fors was opgelopen, nadat het hedgefonds TCI de bank onder druk had gezet zichzelf (in delen) te verkopen. De bank was daarmee te duur geworden voor ING. Ook was er onenigheid tussen beide banken over verdeling van enkele topfuncties.