Jihadleider gedood in Gazastrook

Een Israëlische luchtaanval op de Palestijnse Gazastrook heeft gisteravond een hoge leider van de Islamitische Jihad en zeker zes anderen het leven gekost. Ten minste vijftig personen, onder wie twintig kinderen, raakten gewond, aldus Palestijnse medici.

Israëlische gevechtstoestellen schoten zeker één raket af op het huis van een leider van de Islamitische Jihad, Ayman al-Fayed (42), in het vluchtelingenkamp El-Bureij vlakbij Gaza-Stad. De meeste gewonden zouden familieleden van Al-Fayed zijn. Diens huis werd volledig vernield; andere huizen in de buurt liepen schade op door de explosie.

Israël voert al maanden de druk op de Gazastrook op in een poging de greep van de moslimfundamentalische organisaties Hamas en de kleinere Islamitische Jihad op dit deel van de Palestijnse gebieden te breken.

Vicepremier Shaul Mofaz bevestigde eerder deze week dat Israël daarbij nu ook mikt op politieke leiders. „Iedereen, zonder uitzondering”, aldus Mofaz.

Het Israëlische leger probeert met lucht- en grondaanvallen een einde te maken aan raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op doelen in Israël. De afgelopen twee jaar zijn al bijna duizend militanten van Hamas en de Islamitische Jihad om het leven gebracht, van wie circa zevenhonderd in de laatste twaalf maanden.

Daarnaast heeft Israël eind vorige week de levering van stroom aan de Gazastrook beperkt, nadat het vorige maand de toevoer van brandstoffen al had verminderd. (AFP, Reuters)