Iran vraagt verbod op film van Wilders

De Iraanse regering heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gevraagd de koranfilm van Geert Wilders en beledigingen van de koran te verbieden. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA. „Ook wij respecteren vrijheid van meningsuiting, maar heiligdommen en ethische waarden beledigen met dat voorwendsel is totaal onaanvaardbaar”, aldus de Iraanse minister van Justitie, Gholam-Hossein Elham, in een brief waaruit het persbureau citeert.

Het Nederlandse ministerie van Justitie was vannacht niet op de hoogte van het verzoek van Iran. „Wij hebben de brief voor zover bekend nog niet ontvangen”, aldus een woordvoerder van minister Hirsch Ballin.

De Iraanse minister Gholam-Hossein Elham stelt volgens IRNA dat zijn Nederlandse ambtsgenoot „de vervaardiging van deze satanische en ondermijnende film” kan stoppen op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De minister waarschuwt dat de film kan leiden tot „sociale onrust” omdat hij de rechten van de circa twee miljard moslims schendt voor wie de koran een heilig boek is.

Premier Jan Peter Balkenende toonde zich onlangs bezorgd over Wilders' plannen voor de film, maar zag niets in een verbod. „In Nederland geldt vrijheid van meningsuiting en van godsdienst”, zei hij. „Mensen kunnen wel naar de rechter stappen nadat de film is uitgekomen, bijvoorbeeld als ze zich beledigd voelen.”