In Feiten

Maandag 26 november

De president van Oost-Timor, José Ramos Horta, raakt zwaargewond bij een couppoging in de hoofdstad Dili. Premier Xanana Gusmao blijft ongedeerd. Rebellenleider Alfredo Reinado die achter de poging tot staatsgreep zou zitten, wordt bij de aanslag op Horta door diens beveiligingsagenten gedood.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zorgt zondag voor opschudding in Duitsland door Turkse Duitsers op te roepen tot meer assertiviteit. Tijdens een bezoek aan Duitsland noemt hij assimilatie „een misdaad tegen de menselijkheid”.

Hillary Clinton ontslaat haar campagneleider Patti Solis Doyle in het weekeinde na vier nederlagen bij voorverkiezingen. Solis Doyle was verantwoordelijk voor fondsenwerving en rekrutering van vrijwilligers in de staten. Op beide terreinen werd de campagne van Clinton de afgelopen dagen overtroefd door die van Barack Obama.

Dinsdag

Gemeenten hebben vorig jaar naar schatting 200 miljoen euro overgehouden aan de huishoudelijke hulp in de thuiszorg. Dat schatten de brancheorganisatie Actiz en hetministerie van Volksgezondheid.

De Citotoets voor groep 8 begint vandaag met spelling en rekenen. Zo’n 154.000 leerlingen doen eraan mee.

Een van de oprichters van de fundamentalistische beweging Hezbollaz, Imad Mughniyeh, komt om het leven bij een explosie in de Syrische hoofdstad Damascus.

Woensdag

Een parlementaire onderwijscommissie oordeelt vernietigend over de onderwijsvernieuwingen van de laatste twintig jaar. De overheid heeft de kwaliteit van het onderwijs ernstig verwaarloosd.

Google opent de aanval op softwaregigant Microsoft met de introductie van een eigen, gratis, besturingssysteem. Google Android, zoals het systeem heet, is bedoeld voor mobiele telefoons en andere draagbare apparaten, niet voor pc’s.

PSV wint de UEFA-Cupwedstrijd tegen het Zweedse Helsingborgs met 2-0. Simons en Lazovic zijn de doelpuntenmakers.

Donderdag

In 2008 en 2009 zal de economie met niet meer dan twee procent groeien, zo raamt het CPB.

In het onderzoek naar de moord op Benazir Bhutto zijn twee handlangers van de moordenaar gepakt.

Minister Vogelaar legt woningcorporaties een heffing op om te investeren in probleemwijken.

Vrijdag

Het aantal inwoners van Nederland is vorig jaar met 46.000 toegenomen. Nederland telde op 1 januari 2008 16,4 miljoen inwoners.

Een man in Chicago schiet vijf studenten dood bij de universiteit. Het is deze week de vierde schietpartij bij een onderwijsinstelling in de VS.