In de genen

Dochter Imke en moeder Tineke, hier bij het paard Sunrise, hebben naar eigen zeggen een verschillend karakter en vullen elkaar daarom perfect aan. 28/1/2008 Foto Freddy Rikken Imke - Hunter Douglas Sunrise - Ineke Rikken, Freddy

Vader Bartels was een ambachtelijk slager met een grote passie: het (levend) paard. Er moest er altijd eentje in zijn leven zijn, want zonder paard was hij geen mens. Tineke (56) werd er als vijfjarige opgehesen; vier jaar later sprong ze over de eerste wedstrijdhindernissen. Op paarden met poëtische namen als Meelneus en Vlieger werd aan grote springwedstrijden deelgenomen. De ruige militairy en een Nederlands kampioenschap volgden, maar manlief vond het voor een moeder van twee kinderen een te riskante bezigheid; er werd overgestapt naar de dressuur. Met hoge hoed, een smetteloos jacquet en begeleid door niets-aan-de-hand-muziek werden vier olympische medailles gewonnen. Nu geeft ze instructie op het uitdijende familiebedrijf en is ze bondscoach van de dressuurploeg. En helpt dochter Imke (30). Die op haar tweede al op een paard zat en er een half jaar later voor het eerst vanaf donderde. Poetste en bestuurde tot haar elfde de shetlanders Sammy en Bianca en begon zonder omwegen aan de dressuur. Bracht twee maal brons en een maal EK goud mee naar Hooge Mierde. Aangeland bij de senioren werd er een voorgeprogrammeerd paard van ons mam overgenomen. Waarmee ze nu vierde op de wereldranglijst staat. Moeder en dochter hebben naar eigen zeggen een verschillend karakter en vullen elkaar daarom perfect aan.

Dit is de zevende aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken