Het houdt nooit op

Stills uit promotievideo van Thane Heins op YouTube.com

Wéér brengt een perpetuum mobile de gemoederen in beweging. Vorig jaar nog probeerde het Ierse bedrijf Steorn investeerders geld afhandig te maken om ‘free energy’ te kunnen gaan produceren. Nu is de Canadese uitvinder Thane Heins neergestreken in Boston, bij de elektronicus prof. Markus Zahn van het Massachusetts Institute of Technology.

Heins heeft een elektromotor die via een as een schijf met magneten laat ronddraaien. De magneten draaien langs een spoel. Als die spoel wordt kortgesloten wordt er energie geleverd, zal de schijf weerstand ondervinden en langzamer gaan draaien – tenzij de elektromotor hiervoor compenseert.

Volgens Heins versnelt de schijf juist als hij de spoel kortsluit. De eerste keer dat hem dit overkwam, twee jaar geleden, vlogen de magneten van de schijf af tegen de muur, zegt hij. Prof. Zahn heeft het effect inmiddels gezien (Heins demonstreert het ook in filmpjes op YouTube) en kan het nog niet verklaren. Volgens Heins speelt de as een sleutelrol. Met een metalen as treedt het effect wel op, met een elektrisch isolerende plastic as niet. Heins denkt dat via de as op een of andere manier energie wordt teruggevoerd naar de motor.

Het was overtuigend geweest als Heins twee jaar na dato een voertuig had laten rijden op het surplus aan energie van zijn machine. Vandaar dat op diverse internetfora lacherig wordt gereageerd: ‘Ik hoop dat hij de hulp krijgt die hij nodig heeft (en dan bedoel ik niet van een natuurkundige of ingenieur).’ Het wachten is op nadere inzichten van Zahn.