Frencken gevoelig in weemoedige chansons

Cabaret Alles nog prachtig, door Mylou Frencken. Gezien: 2/2 in Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 6/3. Inl. 030-2313416, www.kikproductions.nl

Persoonlijker dan Alles nog prachtig kan een cabaretprogramma niet zijn. En niemand wist dat het wegwaaien zou, is het eerste liedje dat Mylou Frencken in haar nieuwe programma aanheft.

Het is een mooi, weemoedig chanson over verlies in het algemeen, met ijle stem gezongen. Daarna vertelt ze wat het in haar geval betekent: anderhalf jaar geleden is haar man overleden. Om de ongemakkelijke stilte die dan vanzelfsprekend valt, te doorbreken met de laconieke mededeling: „Ik merk heus wel dat de stemming nu al begint te dalen.”

Mylou Frencken, weduwe van de cabaretier Bert Klunder, heeft een voorstelling gemaakt die voornamelijk over haar verlies gaat. Maar ze slaagt er wonderwel in het privéverhaal een algemene betekenis te geven, teer en licht, zonder loze sentimentaliteit. Met liedjes die haar gevoelens in huiselijke bewoordingen weergeven, zoals het aan haar dochter gerichte Ik kan hem niet zijn en het wrang-positieve Er komt natuurlijk wel een ander. Zo bijzonder wordt particulier verdriet zelden tot een programma gemaakt.