Film Voorkeur

Absence of Malice (Sydney Pollack, 1981, VS). Geoliede maar zinnige publieksfilm over media-ethiek en de betrekkelijkheid van de waarheid. Paul Newman valt ten prooi aan de onzorgvuldige journalistiek van Sally Field, die zich naïef ambitieus laat misleiden door het Openbaar Ministerie. RTL 4, 13.50-16.00u.

Ørnens øye / Het oog van de adelaar (Peter Flinth, 1997, DK). Grootscheepse middeleeuwse avonturenfilm met een inventieve koningszoon, goede en slechte ridders en een reddende arend. Ned. 3, 15.55-17.20u.

In Oranje (Joram Lürsen, 2004, NL). Speelfilmdebuut van Joram Lürsen (Alles is liefde) waarin een van voetbal bezeten jongen van twaalf (Yannick van de Velde) en zijn al even bezeten vader (Thomas Acda) hopen op een plaats bij het Nederlands jeugdelftal, neemt alle werkelijkheden van een kinderleven serieus. Geestig, lyrisch, bitterzoet, ontroerend en herkenbaar voor álle voetballers onder ons. Ook met Wendy van Dijk. Ned. 3, 19.00-20.40u.

Moonstruck (Norman Jewison, 1987, VS). Lichtvoetige, innemende romantische komedie over leven en liefde in New Yorks Little Italy. Zelfbewuste weduwe Loretta (Cher) verruilt saaie verloofde voor zijn explosieve broer, pizzabakker Ronny (Nicolas Cage). Drie Oscars, voor scenario, Cher en bijrolactrice Olympia Dukakis. RTL8, 20.05-22.00u.

Bullet Boy (Saul Dibb, 2004, GB). Speelfilmdebuut van voormalig documentairemaker speelt zich af in Oost-Londen, in een voornamelijk door zwarten bevolkte achterstandswijk. Als Ricky wordt vrijgelaten uit de jeugdgevangenis en zijn leven hoopt te beteren, krijgt hij al snel een pistool in z’n handen gedrukt. Dan komt hij terecht in een vendetta. MTV, 22.00-23.45u.

Quiz Show (Robert Redford, 1994, VS). Wervelende reconstructie van het bedrog bij in de jaren vijftig immens populaire televisiequiz Twenty One. Volgens de regisseur was dit schandaal het eerste teken van het verlies van onschuld en van de teloorgang van de American Dream. Met Ralph Fiennes en John Turturro. Ned. 3, 22.25-0.35u.

The Three Burials of Melquiades Estrada (Tommy Lee Jones, 2005, VS/F). Speelfilmregiedebuut van acteur Tommy Lee Jones. Melquiades Estrada, een Mexicaanse immigrant, wordt per ongeluk bij de Mexicaans-Texaanse grens neergeschoten door de nieuwe grenswacht Mike. De film komt tot leven zodra Pete (Jones) en Mike koers zetten naar Mexico, met op een tweede paard het lichaam van Melquiades. Dan begint de strijd tussen man en man, en man en de elementen. BBC2, 22.30-0.25u.

Le tango des Rashevski (Sam Garbarski, 2003, B/L/F). Oma is dood. En haar familie is vooral verbijsterd over het feit dat zij opeens een joodse begrafenis wil hebben. Dat hadden ze van haar niet verwacht. De nabestaanden waren bijna vergeten dat ze joods zijn. Keurig worden allerlei verschillende invalshoeken over het omgaan met (joodse) tradities bijeengebracht in mild humoristisch leerdicht. Ned. 2, 0.15-2.05u.

Addams Family Values / The Addams Family 2 (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Mechanisch maar zorgvuldig uitgevoerde vervolgfilm over monsterlijke familie – die in de jaren zestig populair was als tv-serie – voldoet als satire op de deugdzaamheid van het gemiddelde Amerikaanse gezinsleven nog beter dan deel 1. Nieuwe baby en gouvernante ontwrichten de Addams. Met Raul Julia en Anjelica Huston. Veronica, 0.25-2.05u.