Film Voorkeur

Hoch droben auf dem Berg (Geza von Bolvary, 1957, D). Plastic Heimatfilm waarin mondaine zangeres de ware liefde vindt in Tiroler bergen. ARD, 14.30-16.10u.

Return from Witch Mountain (John Hough, 1978, VS). Vervolg op ‘Escape to Witch Mountain’ (1975) is andermaal een familiethriller uit de koker van Disney. Twee paranormaal begaafde kinderen worden belaagd door de schurken Christopher Lee en Bette Davis. België 1, 14.35-16.05u.

Elina - Som om jag inte fanns (Klaus Härö, 2002, Zweden/Finland). Kwaliteitsjeugdfilm over Fins halfweesje in het Zweden van de jaren vijftig kreeg een eervolle vermelding tijdens Cinekid 2003. Ned.3, 15.00-16.15u.

We Dive at Dawn (Anthony Asquith, 1943, GB). Psychologische oorlogsfilm portretteert bemanningsleden van Engelse onderzeeër die op weg is om een Duits schip tot zinken te brengen. BBC2, 16.30-18.05u.

Zulu Dawn (Douglas Hickox, 1979, VS/NL). Gewelddadige historische avonturenfilm over de zware verliezen die Zoeloes rond 1878 toebrachten aan het ineffectieve Britse leger. BBC2, 18.05-20.00u.

For Love or Money (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Romantische komedie in eigentijds, dun jasje. Hotelemployé Michael J. Fox droomt van een eigen hotel, associeert zich met gefortuneerde Anthony Higgins en valt voor diens minnares Gabriella Anwar. Veronica, 18.45-20.30u.

Man on Fire (Tony Scott, 2004, VS/GB/MEX). Nogal onverteerbare, even gelikte als sadistische thriller waarin aan lager wal geraakte ex-CIA-agent Denzel Washington wraak neemt op de kidnappers van het rijke meisje dat hij had moeten beschermen. RTL5, 20.30-23.05u.

The Last Boy Scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is een van weerzin over de verloedering van Los Angeles vervulde privédetective in slordig vertelde actiefilm over corruptie in hoogste politieke kring. Veronica, 20.30-22.35u.

Birthday Girl (Jez Butterworth, 2001, VS/GB). Bij vlagen absurdistisch, klein drama met superster Nicole Kidman als een alleen Russisch pratende postorderbruid. De Engelse bankemployé Ben Chaplin kan er slecht mee uit de voeten. En dan krijgen ze ook nog eens bezoek van haar twee Russische neven. RTL8, 22.30-0.10u.

Rambo III (Peter McDonald, 1988, VS). Deel drie in even succesvolle als reactionaire reeks actiefilms met Sylvester Stallone als verpersoonlijking van Amerikaanse superioriteit. Hij voert een eenmansoorlog tegen de Russische troepen in Afghanistan, wanneer deze zijn mentor kolonel Trautman hebben ingerekend. Veronica, 22.45-0.40u.

Son frère (Patrice Chéreau, 2002, Frankrijk). De regisseur van ‘Intimacy’ neemt volop de tijd in zijn studie naar de wedergeboorte van de verstandhouding tussen twee broers, van wie een aan een dodelijke bloedziekte lijdt. Met Bruno Todeschini, Eric Caravaca. TV5, 23.30-1.45u.

Runaway Jury (Gary Fleder, 2003, VS). Deze op een boek van John Grisham gebaseerde film is uiterst cynisch over de Amerikaanse rechtsstaat. De kritische pijlen worden vooral afgeschoten op het systeem van de jury, die een doorslaggevende stem heeft in het bepalen van vonnissen. Elke Amerikaanse burger kan worden opgeroepen om in een twaalfkoppige jury zitting te nemen. Vooral gedenkwaardig om de zwartgallige toon die uit de film spreekt. Alles is te koop, ook de rechtspraak. Dit pessimisme over de fundamenten van het Amerikaanse juridische systeem doet denken aan enkele jaren-zeventigfilms. BBC1, 23.45-1.45u.

Limbo (John Sayles, 1999, VS). Authentieke filmauteur Sayles volgt de wederwaardigheden van drie hoofdpersonen die zijn gestrand op een eilandje in de Golf van Alaska: zangeres Mary Elizabeth Mastrantonio, dochter Vanessa Martinez en visser-met-verleden David Strathairn. Wat begint als een wat traditionele romance ontpopt zich tot thriller. BBC2, 2.10-4.10u.