Een puberruzie die volwassen eindigt

Wie staat er voor de rechter en waarom? Wie bij de rechter als getuige wordt gehoord, moet op zijn woorden letten. Want anders klapt de val dicht.

Door Rinskje Koelewijn Dat zal me een feest geweest zijn, de verjaardag bij tante Emily. Rocco (21) is eerder bij de rechter verschenen om te vertellen wat er die middag op de stoep voor de flat van zijn tante is gebeurd. En toen werd afgesproken dat de rechter zelf getuigen zou horen. Die getuigen zijn er nu.

Eerst komt Riëce (20), een profvoetballer. Hij zweert zo waarlijk helpe hem God almachtig dat hij de waarheid en niets dan de waarheid zal vertellen. Met twee vingers van zijn rechterhand in de lucht mompelt hij de rechter na.

Zijn waarheid is nogal summier. Hij was in de flat van zijn tante. Rocco en ene Jocelyne kregen ruzie. Zijn tante vond het te veel lawaai en joeg iedereen haar huis uit. Daar zou Rocco Jocelyne hebben geslagen. Zegt Jocelyne, zij deed aangifte van mishandeling. Getuige Riënce heeft niets gezien. Hij heeft wel geschreeuw gehoord, en Rocco heeft hem later gezegd dat hij het meisje had geslagen.

En dan komt Samora als getuige. Ze heeft vlechtjes in haar kroeshaar, een jas met een bonte bosvoorstelling erop, eekhoorntjes en rode appeltjes. Ze is net achttien. Of ze familie is van verdachte Rocco, vraagt de rechter. Zonder naar Rocco te kijken, antwoordt ze dat hij de vader is van haar kind. En tante Emily is haar moeder. Samora belooft de waarheid te vertellen.

Ze zaten, zegt ze, op haar moeders verjaardag op haar kamer. Rocco, haar vriendin Jocelyne en nog wat neven. Gewoon gezellig. Een neef kietelde Jocelyne. Daar werd ze agressief van. Rocco gaf haar een tik, om haar te kalmeren. En toen haalde Jocelyne uit en gaf Rocco een knal op zijn lip.

Haar moeder loste het op door de alle kinderen op straat te sturen. Want kinderen waren het, het feestje was in 2005. Samora was 15.

Samora is niet mee naar buiten gegaan. Zij bleef boven, in de flat. Ze heeft niet gezien wat er is gebeurd, wel weet ze dat Jocelyne zei dat ze pijn in haar buik had. De zus van Samora is nog met haar naar het ziekenhuis geweest.

Een ruzie tussen pubers. Je vraagt je af wat ze bij de rechter doen. Maar nu ze er eenmaal zitten, zijn de gevolgen volwassen.

Samora heeft, direct na de ruzie tussen haar vriend en haar vriendin, een verklaring afgelegd bij de politie. En daar heeft ze gezegd dat Rocco haar heeft verteld dat hij het meisje had geslagen. De rechter houdt haar die verklaring voor. Samora ontkent. Dat kan ze niet gezegd hebben, want Rocco heeft haar dat nooit gezegd. Uw handtekening staat onder die verklaring, zegt de officier van justitie. Samora moet naar voren komen, de rechter toont haar de verklaring. Ja, het staat er, en ja, het is haar handtekening. Maar toch heeft ze dat niet gezegd. Ze heeft, zegt ze, antwoord gegeven op de vraag van de politieman, waarom Rocco het meisje geslagen zou kunnen hebben.

Kan het zijn dat de agent een leading question stelde? Dat hij vroeg naar het waarom van het slaan, en daarmee het slaan zelf als vaststaand feit presenteerde? De rechter en de officier twijfelen niet aan de politieverklaring. Samora’s handtekening staat eronder, dus dat heeft ze toen gezegd. En nu zegt ze wat anders.

Samora is heel stellig. Ja, ze weet dat ze onder ede staat. En nee, ze heeft dat bij de politie niet zo gezegd. De officier vraagt het nog een keer, de rechter ook: weet ze het zeker. Ja, ze weet het zeker.

En dan klapt de val dicht. De officier vraagt de griffier een proces verbaal op te maken. Dat wordt ter plekke gedaan. De rechter dicteert, de griffier tikt op de computer: „Ik, Samora, verklaar dat Rocco mij niet heeft gezegd dat hij Jocelyne heeft geslagen.” De printer ratelt, en Samora moet haar handtekening zetten. Ze lijkt nog niet te beseffen wat er gaande is.

Samora wordt niet meteen gearresteerd, zegt de officier. De politie zal haar oproepen om een verklaring af te leggen. Alweer, vraagt Samora. Ja, alweer. Want, zegt de rechter, u heeft meineed gepleegd. Samora’s ogen knipperen. Ze verduidelijkt: daar staat gevangenisstraf op. De zaak tegen Rocco wordt niet verder behandeld. Nu moet eerst uitgezocht of Samora heeft gelogen. En dan pas is Rocco weer aan de beurt.

    • Rinskje Koelewijn