Duur kruis

Verdura cuff met Maltezer kruis

Wie: Graaf Fulco di Verdura (1899-1978), Italiaanse juwelenontwerper. Neef prins di Lampedusa beschrijft in Il Gattopardo – verfilmd door Visconti – de omgeving waarin Verdura opgroeide.

Waarom: Verdura’s typerende brede ‘cuff’ armbanden pronken weer om de polsen van de rich & famous.

Stijl: Glamoureus, kleurrijk, extravagant. Verdura’s werk viel op door gekleurde stenen gezet in goud. ‘Wit op wit’, diamanten gezet in platina was gangbaarder.

Roeping: Nee. Vertrok midden jaren ‘20 van Palermo naar Parijs om schilder te worden. Dat mislukte. Was succesvol als gay playboy. Rolde van het ene bal in het andere bed en was altijd omringd door adel, vooral gevluchte rijkaards uit Rusland.

Cruciaal: Ontmoette in 1927 Chanel, die uitsluitend adel aannam als personeel. De graaf begon bij haar als textielontwerper. Schopte het tot juwelenontwerper.

Succes: Ja. Dankzij de vraag naar exclusieve juwelen die passen bij avondjurken.

Inspiratie: Militaire decoraties, Byzantijnse kunst, dieren en later zeedieren en schelpen. Verdura kickte op sieraden die hij maakte van een schelp van 5 dollar en verkocht als broche voor 2.500 dollar.

Wapenfeit: Ontwerpt in 1935 voor Chanel een brede armband met Maltezer kruis. Is nog steeds handelsmerk van Chanel. De ivoorkleurige ‘cuffs’ werden gefotografeerd door Man Ray en getekend door Cocteau.

Vrolijk: Gaf in 1929 een gekostumeerd bal voor 300 aristocratische gasten in Palazzo Verdura in Palermo. Joeg zo de resten van vaders erfenis er doorheen.

Pech: Werd bij Chanel aan de kant gezet door kunstenaar Paul Iribe, liefje van Chanel. Vertrok naar Hollywood als ontwerper van filmjuwelen.

Geluk: Dankzij investeerder, vriend en componist Cole Porter opende hij in 1939 winkel op Fifth Avenue. Verkocht zijn schelpbroches met edelstenen aan Joan Crawford, Jackie Kennedy en Greta Garbo.

Beste klant: Wallis Simpson. De Duchess spaarde harten en kruizen.

Fijne klant: Toch niet. Zij bazuinde rond dat de sieraden die ze droeg door haar zelf ontworpen waren.

Sneu: Vanwege een beklemde handzenuw stopt Verdura met werken. Maar: Verdura liet duizenden ontwerpschetsen na. Zijn label leeft voort.

Ook leuk: In Palermo is een straat naar hem vernoemd.