Duitse politica wil Stasi

De beruchte Stasi zou moeten terugkomen en de Berlijnse Muur had wel degelijk nut.

Ruim achttien jaar na de val van het communisme rechtvaardigt een afgevaardigde in het parlement van de West-Duitse deelstaat Nedersaksen de instrumenten van het toenmalige DDR-regime: de gevreesde geheime dienst en de dodelijke afscheiding tussen oost en west.

Christel Wegner is communiste die voor de nieuwe partij Die Linke vorige maand bij de deelstaatverkiezingen in het parlement van Nedersaksen belandde. „Als je een ander maatschappelijk systeem wilt”, zei Wegner in het tv-programma Panorama, dan heb je een orgaan als de Stasi nodig om je ertegen te beschermen „dat andere, reactionaire krachten, van de gelegenheid gebruik maken om zo’n staat van binnen uit te hollen”.

Over de Berlijnse Muur zei de 60-jarige Wegner, een gepensioneerde verpleegster die zelf overigens niet uit Oost-Duitsland afkomstig is: „De bouw van de Muur was in ieder geval een maatregel om te verhinderen dat West-Duitsers naar de DDR konden.”

Wegner, die altijd grote sympathie heeft gehad voor de DDR, is lid van de Deutsche Kommunistische Partei (DKP), die via Die Linke meelift met de verkiezingen in de diverse deelstaten.

Haar uitlatingen hebben een storm van kritiek losgemaakt. Binnen de partij leidt de samenwerking met de oud-communisten tot toenemende spanningen.