Doping verdeelt Republikeinen en Democraten

Is Roger Clemens een Republikein? En kreeg de werper een bemoedigend telefoontje van oud-president George Bush nadat zijn naam prominent werd genoemd in een rapport over het gebruik van stimulerende middelen in het Amerikaanse honkbal?

Clemens en zijn voormalige persoonlijke trainer Brian McNamee werden ruim vier uur ondervraagd door Congresleden over hun bemoeienis met steroïden en groeihormonen. De hoorzitting ontaardde in bitter partijdig gebakkelei. Democraten toonden sympathie voor McNamee, Republikeinen steunden Clemens, op één na.

Mark Souder was de enige Republikeinse afgevaardigde die Clemens afviel. Hij zei dat „het geen toeval is dat mij (voor de hoorzitting) werd ingefluisterd dat Clemens een Republikein is, of dat hij zei dat president Bush hem heeft gebeld.” Volgens Clemens zocht oud-president Bush contact met hem na de publicatie van het Mitchell-rapport over doping in het honkbal, in december 2007. Hij zei dat „ik mijn rug recht moest houden en niet moest opgeven”, aldus Clemens.

Richard Emery, één van de advocaten van McNamee, verwacht dat de huidige president Bush gratie zal verlenen aan Clemens, mocht deze wegens het plegen van meineed tijdens de hoorzitting worden vervolgd. Emery: „Het zou George W. Bush geen enkele moeite kosten om te verklaren dat Roger Clemens een Amerikaanse held is, dat Roger Clemens kinderen hielp.”

De Democratische voorzitter van de hoorzitting, Henry Waxman, heeft de verhoren door alle commotie een mislukking genoemd. „De enige reden dat we de hoorzitting organiseerden was omdat Roger Clemens en zijn advocaten erop stonden”, aldus Waxman. De advocaten van Clemens hebben deze beschuldiging verontwaardigd van de hand gewezen.

    • Menno de Galan