Corporatie koopt vijf panden op de Wallen

Woningcorporatie Ymere gaat een aantal prostitutiepanden op de Wallen in Amsterdam kopen van vastgoedhandelaar Dirk Holtman. De vastgoedhandelaar bevestigt dat hij een koopovereenkomst heeft met Ymere voor vijf panden in het Wallengebied. De corporatie zal er 6,6 miljoen euro voor betalen.

De prostitutiepanden krijgen een nieuwe bestemming. De aankoop past bij het beleid van de gemeente Amsterdam, die een groot gedeelte van het Wallengebied prostitutievrij willen maken. De koop van Ymere betreft vier panden aan het Oudekerksplein en een in de Warmoesstraat.

Vorig jaar kocht woningcorporatie Het Oosten al achttien prostitutiepanden van seksondernemer Charles Geerts. Daarmee verdwenen meer dan vijftig ramen. De gemeente Amsterdam compenseert Het Oosten voor de waardedaling van de panden, die ontstaat doordat de panden geen prostitutiebestemming meer hebben. De gemeente Amsterdam wil niet zeggen of ze ook corporatie Ymere compenseert.

De 60-jarige vastgoedhandelaar Holtman is naar eigen zeggen ook nog met de gemeente Amsterdam in onderhandeling over de verkoop van andere panden in het Wallengebied. Vorig jaar juni begon hij onderhandelingen met Ymere. Hij besloot de panden te verkopen omdat hij kanker heeft. Hij verwacht nog een maand of drie te leven te hebben. „Als ik niet dood zou gaan, had ik het nooit verkocht.”