Cliënt krijgt dure thuishulp als hij dat wil

Thuiszorgcliënten krijgen vanaf 2009 niet meer tegen hun zin een goedkope alfahulp over de vloer. Zorgaanbieders zijn verplicht een gekwalificeerde huishoudelijke hulp met een vast dienstverband aan te bieden, tenzij een cliënt anders wil.

Staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) heeft hiertoe gisteren een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voorgesteld. Bussemaker wil vooral voor ouderen goede zorg waarborgen.

De gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp die zij op de vrije markt aanbesteden. Bij de aanbesteding van de hulp zijn met zorgaanbieders zulke lage tarieven afgesproken dat veel vaste hulpkrachten door hun werkgever zijn gedwongen te gaan werken als zelfstandige alfahulp zonder sociale voorzieningen. De alfahulp is in dienst van de cliënt, die het geld voor de loonbetaling van de gemeente ontvangt. Cliënten zijn zelf verantwoordelijk voor vervanging bij ziekte. Een alfahulp moet volgens Bussemaker straks minstens het minimumloon krijgen.

De nieuwe regeling moet vanaf 2009 in alle contracten tussen gemeenten en zorgaanbieders zijn opgenomen. Veel gemeenten zijn juist begonnen met de voorbereiding van een nieuwe aanbestedingsronde.

Volgens brancheorganisatie ActiZ geeft Bussemaker „eindelijk blijk van erkenning voor de precaire situatie” in de sector. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schiet het voorstel zijn doel voorbij en „leidt het tot een onnodige kostenstijging”, omdat ook klanten die met een alfahulp kunnen omgaan voor een duurdere hulp kunnen kiezen.