Bond: basisscholen bezitten miljarden; bestrijdt dat ocw

Basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs hadden in 2006 een eigen vermogen van ruim 2,4 miljard euro. Volgens de vakbond voor leraren AOb kunnen zij daarvan 1,8 miljard vrij besteden. Het ministerie van Onderwijs komt op een veel lager bedrag uit. De Algemene Onderwijsbond (AOb) komt tot het vrij besteedbare geld na eigen doorrekeningen van de jaarrekeningen van de scholen. De bond stelt dat het overgrote deel van het vermogen bestaat uit tegoeden bij de bank ter waarde van 1,8 miljard euro.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma bezitten de scholen een buffer van 0,8 miljard voor het opvangen van risico's, zoals lekkages in de lokalen of langdurig zieke leraren. Dat komt neer op 500 euro per leerling. Volgens de zegsman „lijkt dat niet overdreven”. De 2,4 miljard euro bestaat verder uit zaken als het meubilair, computers en schoolborden. Nog eens 0,8 miljard euro van de som is gereserveerd om deze spullen te kunnen vervangen. De waarde van de bezittingen hebben de basisscholen zelf ingeschat. Dijksma laat een onderzoek uitvoeren naar de reële waarde. (ANP)