Bewoners Buitenveldert willen wijk graag zo houden 1

Wethouder Boes van het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel heeft het gevoel dat inwoners van Buitenveldert chagrijniger zijn dan in de rest van de stad (NRC Handelsblad, 12 februari). En dan vertikken ze het ook nog eens om aanvragen in te dienen voor het subsidiepotje voor `sociale cohesie`. Maar de wethouder slaat de plank flink mis als hij bewoners ziet die zich van de maatschappij afkeren.

De bewoners van Zuideramstel, en die van Buitenveldert voorop, zijn het meest welvarend van Amsterdam, hebben de schoonste en veiligste openbare ruimte en blijken ook nog eens hun stadsdeel een hoog waarderingscijfer toe te kennen. Insprekers uiten zich dan ook over het algemeen op beschaafde toon en gebruiken vaker niet dan wel juridisch onderlegde argumenten. Die komen er onveranderlijk op neer dat ze Buitenveldert graag zo willen houden als het is - en wie zou ze ongelijk geven.

Waar bewoners in die mate tevreden zijn, hoeft een wethouder er alleen maar voor te zorgen dat dat zo blijft. Dat is een hard gelag voor een jonge, enthousiaste wethouder die eens flink de bezem er doorheen wil halen.

In zijn vorige standplaats, stadsdeel De Baarsjes, moet wethouder Boes zich dan ook veel meer thuis gevoeld hebben. In plaats van een onderzoek naar de gemoedstoestand van de bewoners van Buitenveldert te laten houden, zou hij beter de rekening op kunnen maken en verder trekken naar een stadsdeel met échte grotestadsproblemen.