Belastingschandaal Duitsland mogelijk veel groter

Duitsland is mogelijk een affaire met belastingontduiking op het spoor die zijn weerga niet kent. Een inval van fiscale rechercheurs bij de bestuursvoorzitter van Deutsche Post, eergisteren, heeft geleid tot een onderzoek naar massale belastingvlucht via banken in Liechtenstein.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën in Berlijn bevestigde gisteren dat tegen „zeer veel” min of meer bekende en bemiddelde Duitsers inmiddels fiscale onderzoeken lopen. Hun namen zijn nog niet bekend, maar hun gegevens staan op een CD-rom, afkomstig van een Liechtensteinse bank, die in handen is gekomen van de Duitse fiscale recherche.

Ettelijke honderden – mogelijk duizend – Duitsers zouden bij de belastingvlucht betrokken zijn. Gisteravond circuleerde een bedrag van tussen de drie en vier miljard euro dat onbelast naar Liechtenstein is gegaan.

De zaak is aan het rollen gekomen door een fiscaal onderzoek tegen de inmiddels opgestapte bestuursvoorzitter van Deutsche Post, Klaus Zumwinkel. Bij hem thuis en op zijn kantoor deden fiscale rechercheurs een inval. Hij wordt verdacht van het wegsluizen van 1 miljoen euro naar de Global Trust bank in Liechtenstein, een erkend belastingparadijs.

Bondskanselier Merkel zei gisteren dat de belastingaffaire haar voorstellingsvermogen te boven gaat, en met het hare „dat van veel Duitsers”.

Zumwinkel: pagina 25