Astana?

Wielerploeg Astana mag niet deelnemen aan de Tour de France wegens de dopingaffaires in 2006 en 2007. Terecht besluit van Tourorganisator ASO?

Johan Bruyneel, nieuwe ploegleider Astana, afgelopen week in reactie op uitsluiting: „Het Astana Cycling Team 2008 heeft niets te maken met het team van vorig jaar [met op doping betrapte kopman Aleksandr Vinokoerov]. We hebben een nieuw management, nieuwe coureurs [zoals Tourwinnaar 2007 Alberto Contador] en een nieuwe filosofie. Alleen de naam van de sponsor is gebleven. We geven 460.000 euro uit aan antidopingmaatregelen. Wat moeten we nog meer doen?”

Christian Prudhomme, directeur Tour de France, in een verklaring tegenover de media: „Als Contador van ploeg verandert, kan hij gewoon deelnemen. Het is geen beslissing tegen hem.”

Joop Atsma, bestuurslid internationale wielerunie UCI: „Astana [in bezit van ProTour-licentie] heeft geweldig zijn nek uitgestoken met het opzetten van een nieuwe ploeg. De UCI heeft een stevig dopingbeleid uitgezet, onder meer met het biologische paspoort, met als absolute eis richting de wielerploegen dat iedereen meedoet. Astana heeft zich daaraan geconformeerd en miljoenen geïnvesteerd. Er is alles aan gedaan om Astana als geldschieter te behouden voor de wielersport. Voor wielerploegen is de Tour aantrekkelijk qua exposure. Ik weet niet of het wel zo verstandig is dat de ASO zo’n signaal afgeeft. De uitdaging voor Astana en de UCI is om aan te tonen dat er wel degelijk werk wordt gemaakt van dopingbestrijding. Het is erg spijtig en niet fair wanneer de Tourwinnaar van 2007 zijn titel niet kan verdedigen. Sportief gezien is dat nauwelijks uit te leggen.”

Maarten Ducrot, oud-wielrenner, reed Tour viermaal, tegenwoordig commentator bij NOS: „Ik had voorspeld dat dit soort idiote dingen zou gebeuren. Vanuit sportief oogpunt is het schandalig dat Contador niet mag meedoen. Maar dat telt allemaal niet. De wielerwereld gaat over lijken en is verdeeld tussen de regelgevers [UCI] en wedstrijdeigenaren als de ASO. Het ziet ernaar uit dat de ASO deze strijd gaat winnen. Vanuit het oogpunt van de Tour-organisatie [wil geen negatieve publiciteit] is het logisch dat ze dit doen. Maar het gebeurt over de rug van de renners. Naar wie komt het publiek kijken? Naar de renners, maar die zijn een speelbal in deze machtsstrijd. Ze zijn totaal niet georganiseerd en komen niet voor hun belangen op. Het zijn horigen. Ze laten zich van alles [stringente dopingcontroles] welgevallen om maar in de spotlights te kunnen staan. Dat heeft te maken met de wielercultuur: je wordt opgevoed als knecht en door keihard te werken mag je er dan een keer bovenuit steken.”

Michel Wuyts, commentator Vlaamse omroep VRT, versloeg Tour 15 keer: „Dit is een doordacht besluit van de ASO, niet louter uit rancune. Vinokoerov werd tijdens de Tour betrapt, zijn ploeggenoot Kasjetsjkin erna tijdens een out-of-competition controle. Dat duidt op georganiseerd dopegebruik met medeweten van… Het heeft ook te maken met Bruyneel die als oud-ploegleider van Discovery verankerd was aan [zevenvoudig Tourwinaar] Armstrong. Voor sportkrant L’Equipe [publiceerde verdenkingen van dopegebruik Armstrong] was dat een steen des aanstoots. Zij opereren onder dezelfde koepel als de ASO. Bovendien haalde Bruyneel Ivan Basso [inmiddels geschorst wegens doping] naar Discovery, terwijl duidelijk was dat Basso klant was bij de Spaanse arts Fuentes [spil in bloeddopingschandaal]. Dat is de Tour-organisatie niet vergeten. Ze zijn bang dat ze na 2006 [winnaar Landis betrapt op doping] en 2007 [startverbod favorieten Basso en Jan Ullrich, geletruidrager Michael Rasmussen uit Tour gehaald] weer een ‘non-Tour’ krijgen.”

Teun van Vliet, ex-prof, reed in Tour van ’88 enkele dagen in gele leiderstrui: „De uitsluiting van Astana is voorbarig. Johan Bruyneel heeft een nieuwe, schone lijn doorgevoerd binnen de ploeg. Hij moet het voordeel van de twijfel krijgen. Dit is des te erger voor Contador, want hij is nooit op doping betrapt. De ASO laat weer eens zien dat ze een hogere macht zijn. ASO en UCI zijn verwikkeld in een machtsstrijd. Renners zijn de dupe.”

    • Pieter de Vries