Artisjokken-taart

Voor een ronde pie-vorm van 20 cm:4-5 puntige artisjokken½ citroen, uitgeperst75 gram ui, gepeldolijfolie extra verginezout en vers gemalen zwarte peper6 blaadjes basilicum, in stukjes250 gram bloemige biologische aardappels (Laura of Desirée)80 gram vers geraspte parmigiano reggiano35 gram roomboter4 vel bladerdeeg (diepvries)handje bloem

Maak de artisjokken schoon: snijd de steel af, verwijder het taaie blad tot aan de malse blaadjes, snijd de top op het breedste punt weg, snijd de buitenkant van de bodem glad, halveer de bodem en verwijder het hooi. Leg de artisjokken meteen in koud water, aangezuurd met citroensap. Pel de artisjokstelen af, snijd ze in schuine stukken en leg ze ook in het water. Er is nu circa 250 gram netto artisjokken verkregen.

Snijd de ui in sliertjes. Verhit 5 eetlepels olie in een hapjespan en fruit hierin de ui op vrij laag vuur tot de sliertjes zacht zijn. Snijd de artisjokken in smalle repen, voeg ze bij de uien, schep alles goed om, bestrooi met wat zout en smoor alles 2 minuten in gesloten pan. Voeg 1 dl heet water toe, de basilicum en stoof alles 20 minuten in gesloten pan op laag vuur. Schil intussen de aardappels, halveer ze over de lengte en snijd de helften in plakjes van 2-3 cm dik. Kook ze nét gaar in gezouten water, giet ze af en schep ze door de gare artisjokken. Roer de roomboter door het geheel en draai het vuur uit. Roer de parmigiano erdoor en breng het mengsel definitief op smaak met zout en peper.

Ontdooi het bladerdeeg. Vet de vorm in met olijfolie. Rol op een met bloem bestrooid werkvlak 2 op elkaar gestapelde velletjes bladerdeeg dun uit en bekleed hiermee de vorm. Schep het artisjokkenmengsel op het deeg. Stapel de resterende 2 velletjes deeg op elkaar, rol ze dun uit en dek hiermee de taart af. Sla overlappend deeg terug, druk het zodanig vast op de rand van de vorm dat een geschulpt randje ontstaat. Bak de taart 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden). Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

FLORINE BOUCHER