Ajax jaren ‘dramatisch’ slecht geleid

Ajax heeft de afgelopen jaren een „dramatisch” spelersbeleid gevoerd. De 56 miljoen euro die de beursgang opleverde is niet goed besteed.

Dat zeggen (ex-)bestuurders, -spelers en -trainers in een reconstructie die deze krant maakte van het sportieve verval van de voetbalclub. Morgen verschijnt een langverwacht rapport van de Ajax-commissie onder leiding van erelid Uri Coronel. Ook hij bekritiseert het beleid van de club.

Oud-directeur Frank Kales zegt vandaag in deze krant dat Ajax „miljoenen heeft weggegooid door opportunistische kortetermijnaankopen”. Zijn voorganger Maarten Oldenhof noemt het aankoopbeleid „al jaren een drama”. „Hoe meer geld er is, hoe onverstandiger – althans bij Ajax – het wordt besteed.”

De voormalige topclub telt in Europa niet meer mee. Het laatste internationale succes dateert van 1995. Toch blijft het Ajax’ ambitie bij de beste zestien clubs van Europa te horen. In tien jaar tijd beten negen trainers zich daarop stuk.

Hoewel Ajax door de beursgang financieel groeide, zakte de club sportief steeds verder weg. De jeugdopleidingen in België en Afrika leverden weinig spelers op. Ook Ajax’ marketingpogingen in China krijgen kritiek. „Zorg dat je eerst je product op orde hebt voordat je het gaat exporteren”, zegt oud-speler Keje Molenaar.

Betrokkenen zijn sceptisch over nieuw Europees succes. „Clubs in Spanje, Italië en Engeland hebben geen financiële beperkingen meer”, zegt oud-trainer Leo Beenhakker. „Ajax levert elk jaar zijn beste spelers in bij dat soort clubs. Het winnen van de Champions League is voor Nederlandse clubs onmogelijk geworden.”

Hoogmoed: pagina 11