Winst voor Atos Origin

ICT-dienstverlener Atos Origin heeft afgelopen jaar weer winst gemaakt. Het Frans-Nederlandse concern keert daarom voor het eerst sinds zijn beursgang in 1995 een dividend uit.

Dat maakte Atos Origin vanochtend bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst bedroeg 48 miljoen euro. Over 2006 leed het bedrijf 264 miljoen euro verlies, doordat het grote afboekingen moest doen op zijn divisies in Groot-Brittannië en Italië. Atos keert 40 cent per aandeel aan dividend uit.

Atos Origin werd gezien als een van de ICT-bedrijven die last hebben van concurrentie uit lagelonenlanden, met name India. Het bedrijf was relatief laat met het opbouwen van eigen afdelingen in India. Voor bedrijven als IBM, Capgemini en Accenture zijn de afdelingen in India al de grootste of op één na grootste landenorganisaties.

Aandeelhouders van Atos toonden zich recentelijk ontevreden over de resultaten. Directeur Bernard Oppetit van hedgefonds Centaurus zei eind januari in een interview met het Franse zakenblad Les Echos dat het bedrijf zijn zelfstandigheid moest opgeven. Ook gaf hij aan niet uit te sluiten dat Centaurus samen met investeerder Pardus Capital zou proberen controle over het bedrijf te krijgen. Samen hebben ze meer dan 20 procent van het aandelenkapitaal van de ICT-dienstverlener in handen.

In Nederland steeg de omzet van Atos Origin met ruim 3 procent tot 1,083 miljard euro. Op Frankrijk na haalt Atos hier de meeste omzet. De omzet van Atos Origin als geheel steeg met 8,5 procent tot 5,85 miljard euro.

Topman Philippe Germond gaf in een persbericht aan dat de transformatie van Atos in volle gang is. In 2008 wordt de strategie om meer werk uit te besteden aan lagelonenlanden versneld. Dit jaar wil het bedrijf een autonome omzetgroei bereiken van meer dan 4 procent. De autonome omzetgroei – zonder overnames en valuta-effecten – bedroeg dit jaar 4,3 procent.

Beleggers toonden zich niet onder de indruk van de resultaten. Het aandeel Atos verloor vanochtend 2,6 procent en stond rond het middaguur op 34,57 euro.