VVD wil meer sturing door Kamer van ministers in Europa

Den Haag. Als het aan de VVD ligt mogen Nederlandse ministers straks alleen nog in Brussel onderhandelen als ze hun inzet eerst met de Tweede Kamer hebben besproken. In Groot-Brittannië, Denemarken en Finland is een soortgelijk systeem van `behandelingsvoorbehoud` al van kracht. ”Mijn stelling is dat Denemarken weer een `mainstream` Europees land is geworden, doordat daar een behandelingsvoorbehoud is ingevoerd”, aldus VVD-Tweede Kamerlid Ten Broeke woensdag tijdens een seminar in Den Haag. Volgens hem leidt versterking van de nationale democratische controle op Brusselse besluitvorming tot een groter draagvlak voor Europese samenwerking. Nu meent de Tweede Kamer vaak voor voldongen feiten te staan. Bij de ratificatie van het nieuwe Europese verdrag, waarschijnlijk voor de zomer, wil Ten Broeke het behandelingsvoorbehoud wettelijk vastleggen. Hij verwacht steun van de PvdA, SP, GroenLinks en D66. Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken, PvdA) heeft in de Kamer gezegd onder voorwaarden positief tegenover een vorm van behandelingsvoorbehoud te staan.