Vier v’s en een zweepje aan de singel

Waar winden stedelingen zich over op? In Schiedam krijgt een buurt te horen dat er van een fetisjwinkel en een sm-kelder niets te vrezen valt.

Sm is „het uitwisselen van macht”, zegt meesteres Rowena. „Mannen zien hun zwakheid in als je ze als een hond aan de riem laat rondlopen.” Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold schiedam sm kelder foto rien zilvold Zilvold, Rien

Het is er niet pluis, vermoedden buurtbewoners toen oktober vorig jaar aan de Swammerdamsingel een winkel werd geopend met in de etalage leren laarzen, ondergoed en, als je goed keek, een serie zweepjes. Omwonenden haalden handtekeningen op tegen wat zij beschouwden als een sekswinkel met in de kelder de mogelijkheid tot het houden van sm-feesten.

De uitbaters schrokken van de ophef, en legden in een brief aan de Schiedamse buurt uit dat er geen sprake was van een sekswinkel maar van een winkel met sm-gericht assortiment in fetisjartikelen, wat iets anders is, en dat er over sm veel misverstanden bestaan maar dat er geen reden was om bang te zijn, want dat sm in feite een spel is waarin de hand wordt gehouden aan de „vier v’s” van vrijwilligheid, veiligheid, vertrouwen en verstand. Het ondergoed verdween uit de etalage.

Even leek het rustig. Tot het moment dat de gemeenteraad een anonieme brief kreeg met „enkele schokkende feiten”, onder meer dat in de kelder van deze winkel „regelmatig zeer extreme gewelddadige seksfilms worden opgenomen”, en ook dat via de website verwijzingen worden gegeven naar „seksfilms met dieren, allemaal zeer verontrustend”.

De burgemeester van Schiedam, Wilma Verver-Aartsen (VVD), besloot het pand te bezoeken en liet zich rondleiden. Haar bevindingen schreef ze op. Het komt erop neer dat het bestemmingsplan een winkel in de voormalige apotheek mogelijk maakt, en dat ook sm-activiteiten niet verboden zijn, mits die maar privé zijn en niet bedrijfsmatig of voor grote groepen worden gehouden, want in dat geval is er sprake van het exploiteren van een seksinrichting. „Het leek mij correct u van deze bevindingen op de hoogte te brengen”, aldus de burgemeester.

Wat een misverstanden, vertellen Jeroen Pels en zijn echtgenote, die het liefst wil worden aangeduid als sm-meesteres Rowena. We zitten in de winkel, omringd door zweepjes, gasmaskers, touwen en kettingen, plastic dieren en een kamermeisjesuniform. Rowena heeft al jaren een studio in Rotterdam waar ze tegen betaling sm-sessies houdt. Ook heeft ze een aantal websites met sm-filmpjes en, inderdaad, een enkele verwijzing naar de site van een bedrijf dat onder veel meer ook films met dierenseks aanbiedt. Maar dat betekent niet dat wij daar iets mee te maken hebben, zegt Jeroen Pels. „Dat wij verwijzen naar sites van politieke partijen betekent toch ook niet dat alle politici aan sm doen?”

Ze zijn vorig jaar vanuit Haarlem naar Schiedam verhuisd, zodat Rowena dichter bij haar studio woont. Jeroen Pels exploiteert de winkel, naast zijn baan als elektricien. Eén van de kelders is ingericht als sm-ruimte, met een groot kruis om mensen aan vast te binden. Niet voor feesten met tachtig man, zoals de burgemeester veronderstelt, maar voor eigen gebruik, en af en toe voor sessies met enkele vrienden. Een enkele keer is een sm-filmpje hier opgenomen dat op de websites van Rowena te zien is. Nét ff anders, is de slogan op haar sites, waarop veel bekneld bloot en bloed is te zien. Van seks met dieren moeten ze niets hebben. Verontwaardigd is het echtpaar over suggesties van seks met kinderen. Laat de mensen zich liever zorgen maken over de criminaliteit. Over de drugsverslaafden. Over het dealen in deze buurt. De gevolgen van godsdiensttwisten. Of over televisieprogramma’s zoals de miniplaybackshow. „Kinderen zijn uitdagend gekleed. Dat stimuleert pedoseksualiteit.”

We bekijken de kelder. Meesteres Rowena legt uit dat sm niet zozeer seks betekent als wel het „uitwisselen van macht”. Het is een spel dat je doet groeien in je ontwikkeling. Bijvoorbeeld. „Mannen zijn vaak te bang om op hun werk om opslag te vragen, maar zien hun zwakheid in als je ze als een hond aan de riem laat rondlopen.” We kunnen het ook gerust vergelijken met een weekend teambuilding, waarin een werknemer die altijd maar voor iedereen koffie haalt ineens wordt gevraagd de directeur bevelen te geven. Tot heil van beiden.

Sm is overal, zeggen de twee. „Zeeuws-Vlaanderen zit vol met vrouwen die de hele dag wachten totdat hun man thuiskomt en brult dat hij eten op tafel wil”, zegt Jeroen. Rowena heeft een eigen slavin en past haar dominante karakter toe in sessies. Ook in het dagelijks leven is ze dominant. Niet dat ze, bijvoorbeeld, bij de bakker schreeuwt dat ze nu meteen een brood wil hebben. Maar als het daar erg druk is, zal zij niet snel iemand voor laten gaan. „Mensen zeggen dat ik dwingende ogen heb.”

In de buurt lijkt de rust weergekeerd. Aanstootgevend is het onopvallende winkeltje niet meer, vertelt buurtbewoner Marco Otto. Wat het duo in de kelder uitspookt weet de buurt niet precies. „Maar dat weet je van niemand.” Het enige nadeel is dat de winkel de uitstraling van de buurt niet ten goede komt. „Niet dat ik het van plan ben”, zegt hij, „maar het is best lastig om hier je huis te verkopen.” De buurtvereniging wil liever geen commentaar meer geven. „Alles wat wij daarover zeggen, draagt bij aan de gratis reclame die voor hen wordt gemaakt.”

    • Arjen Schreuder