Van der Sloot niet weer in arrest

Joran van der Sloot wordt vooralsnog niet opnieuw aangehouden voor de verdwijning en dood van Natalee Holloway. Advocaat Bert de Rooij van Van der Sloot zei vanochtend in het Radio 1 Journaal dat hij dat van het gerechtshof op Curaçao te horen heeft gekregen.

Volgens de advocaat heeft het hof daartoe besloten omdat Van der Sloot heeft gezegd dat zijn verklaringen tegen infiltrant Patrick van der Eem verifieerbaar onjuist zijn. De Rooij: „Er zijn objectieve gegevens die zijn uitlatingen ontkrachten.” Volgens hem heeft Van der Sloot „ zitten liegen”, en heeft hij daar een motief voor.

Van der Sloot vertelde op 3 februari in het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat Holloway, met wie hij in mei 2005 op een Arubaans strand seks had, „opeens niet meer bewoog”. Haar lichaam zou hij met hulp van een vriend hebben laten verdwijnen in zee. Van der Sloot zei dat in heimelijk vastgelegde gesprekken met Van der Eem, die samenwerkte met De Vries.

Ik had dit wel verwacht, reageert Peter R. de Vries telefonisch. Maar hij vindt het wel moeilijk uit te leggen, met name aan de nabestaanden. Op zijn website schrijft De Vries dat in Nederland op het wegwerken van een stoffelijk overschot – wat Van der Sloot op band herhaaldelijk heeft toegegeven – geen voorlopige hechtenis staat, al is het wel een misdrijf. „Als Joran tijdens de autoritten had toegeven dat hij Natalee iets had aangedaan, was er sprake van een ander – zwaarder – strafbaar feit geweest en was voorlopige hechtenis wel toegestaan.”

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat Van der Eem eerst zijn diensten aanbood aan de Nederlandse politie. Die ging daar niet op in omdat de eisen die hij stelde in strijd waren met het beleid. Informatie over de kwestie is niet doorgegeven aan de Arubaanse politie, het Arubaanse OM, noch aan het OM in Nederland. Achteraf gezien had dat wel voor de hand gelegen, schrijft de minister.