V-raad: geen besluit over Kosovo

Servië en Rusland hebben gisteren in de Veiligheidsraad van de VN een vergeefse poging gedaan de onafhankelijkheid van Kosovo, die waarschijnlijk zondag wordt uitgeroepen, tegen te houden.

De spoedzitting van de raad, waarom ze hadden gevraagd, vond achter gesloten deuren plaats. Een besluit werd niet genomen.

Na afloop zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, dat „alle diplomatieke, politieke en economische maatregelen zullen worden genomen” om de onafhankelijkheid ongedaan te maken. Hij wilde niet zeggen welke maatregelen dat zijn omdat ze „staatsgeheim” zijn. Volgens Jeremic wordt de onafhankelijkheid van Kosovo „een ramp van onmeetbare proporties”, al was het maar omdat „tientallen” gebieden in de wereld het voorbeeld van Kosovo zullen volgen en eveneens eenzijdig de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Hij voorspelde „een oncontroleerbare waterval van afscheidingen”. In die zin liet ook de Russische VN-ambassadeur zich uit.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten dat Rusland zijn beleid jegens Abchazië en Zuid-Ossetië – twee gebieden die bij Georgië horen maar zich in de jaren negentig hebben losgevochten – zal wijzigen als Kosovo internationaal wordt erkend als onafhankelijk land. Op welke manier het beleid wordt gewijzigd, werd niet meegedeeld.

Rusland heeft de Abchaziërs en de Osseten steeds gesteund in hun verzet tegen het centrale gezag in de Georgische hoofdstad Tbilisi. De meeste inwoners van beide gebieden hebben sindsdien zelfs het Russische staatsburgerschap gekregen.

Transnistrië, dat zich gewapenderhand heeft losgemaakt van Moldavië, liet deze week al weten de ontwikkelingen rond de onafhankelijkheid van Kosovo op de voet te volgen. Het is goed mogelijk dat zij internationaal nadrukkelijker op erkenning zullen aandringen als de onafhankelijkheid van Kosovo wordt erkend.

De landen die de onafhankelijkheid van Kosovo steunen hebben steeds gezegd dat het hier niet om een precedent, maar om een uniek geval gaat. (VIP, Reuters)