Tweelingen niet per se identiek

Eeneiige tweelingen zijn niet per se volledig genetisch identiek. Dat concluderen Zweedse, Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in het American Journal of Human Genetics van gisteren. Het onderzoek begon met een aantal Zweedse tweelingen, waarvan de een wel de ziekte van Parkinson kreeg en de ander niet. Het team deed vergelijkend DNA-onderzoek, zowel bij de negen Zweedse tweelingen als bij tien gezonde tweelingen uit het Nederlandse Tweelingenregister. Eeneiige tweelingen ontstaan als de bevruchte eicel zich in tweeën deelt. Als de embryo’s zich ontwikkelen kunnen tijdens de celdelingen nog veranderingen optreden in het DNA, doordat stukken DNA bijvoorbeeld dubbel gekopieerd worden of wegvallen. Dit verklaart waarom erfelijke ziektes niet altijd beide tweelinghelften treffen. Het gaat niet alleen om ziekten; ook bij de gezonde tweelingen zijn kleine verschillen gevonden. (NRC)

meer over tweelingen: pagina 23