Turnster Linders wil Belgische worden

Turnster Loes Linders (20) wil voor België uitkomen. Dat maakte ze gisteren op haar website bekend.

Linders was in 2006 bij de WK in Denemarken nog de beste Nederlandse op de meerkamp, maar was vorig jaar reserve bij de WK in Duitsland, waardoor haar de kans op plaatsing voor de Spelen in Peking werd ontnomen.

In 2006 stapte Linders op bij turnvereniging De Hazenkamp in Nijmegen en vertrok naar Gent, waar ze werd herenigd met haar vroegere coach René Poutsma. Ze heeft inmiddels een verblijfsvergunning aangevraagd met de bedoeling zich te laten naturaliseren. De Nederlandse turnbond KNGU heeft verklaard aan die overgang te zullen meewerken.

Linders en de KNGU hebben een gespannen relatie sinds de turnster werd gepasseerd voor de Spelen in Athene (2004), terwijl ze meende aan de kwalificatie-eisen te hebben voldaan. De rechter stelde Linders in het ongelijk.

Daarna haalde ze zich de woede van de bond op de hals door bij zowel de WK in Denemarken als in Duitsland voortijdig naar huis te gaan. Bovendien bad ze geregeld conflicten met Ester Heijnen, technisch adviseur van de KNGU, over haar programma.