Tong kijken

Rubber op je tong foto CBS

Het zou fijn zijn als je als blinde toch wat kunt zien. Dat kan. Met je tong. Dat klinkt raar maar dat is het niet: je tong is namelijk heel gevoelig.

BrainPort is experimentele technologie waarbij een blinde een camera op zijn voorhoofd draagt waar een apparaatje aan vast hangt. Dat apparaatje ‘ziet’ beelden in de ruimte en maakt daar videobeeld van. Videobeeld bestaat uit een heleboel gekleurde blokjes: pixels. Die pixels worden omgezet in elektrische signalen, pulsen. De pulsen worden via een kabel geleid naar een zacht rubber plaatje van een paar centimeter. Als je dat plaatje in je mond stopt voel je prikkels op je tong. Elk beeld dat de camera waarneemt geeft een ander soort prikkel. Nu kun je je hersenen trainen om de verschillende prikkels die je op je tong voelt als beeld te interpreteren. Dat is heel moeilijk. Bijvoorbeeld een deur in de muur ‘zie’ je als opening. Toch leren blinden via deze techniek gaandeweg steeds beter te kijken met hun tong.