Televisie Voorkeur

De reisreportageserie Ushuaia toont de mooiste ongerepte natuurgebieden op aarde en mensen die op hun eigen, eenvoudige manier in harmonie en evenwicht leven met die natuur. In de aflevering Ganga Mata, onze Moeder Ganges een reis langs de Ganges, voor gelovigen de heiligste van alle Indische rivieren. België 2, Canvas, 22.20-22.50u. Seagulls fly during sunset at Sangam, the confluence of Rivers Ganges and Yamuna, in Allahabad, India, Tuesday, Dec. 25, 2007. (AP Photo/Rajesh Kumar Singh) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Het leger probeert scholieren die na het examen niet verder gaan studeren te interesseren voor het leger. Militairen bezoeken scholen om voorlichting te geven, ze staan op banenbeurzen en zelfs op de huishoudbeurs worden jonge vrouwen geworven voor een baan bij het leger. Sinds kort wordt er ook actief via internet geworven, onder meer weblog Geenstijl is ingeschakeld om nieuwe soldaten te rekruteren. Een verslag. Om 18.35u. een gesprek met de minister-president. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Gesprekken met voor- en tegenstanders over het optreden zaterdag van de 104-jarige zanger Johan Heesters op in Amersfoort i.v.m. zijn gedrag in de Tweede Wereldoorlog. Tegenstanders hebben al acties aangekondigd en theater De Flint heeft dan ook strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Een kleindochter van Heester noemt haar opa naïef. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Volgens een nieuw onderzoek is Joran van der Sloot onschuldig, commentaar van Peter R. de Vries, de Arubaanse officier van justitie Hans Mos en advocaat Benedicte Ficq. Verder een gesprek met de 104-jarige Johan Heesters en aandacht voor Kosovo, dat zondag onafhankelijk wordt en de onverzoenlijke opstelling daartegenover van de Russische president Poetin. Een voorbode van een nieuwe koude oorlog? Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

In de knip! Consumentenprogramma. Onderzoek naar rentevergoedingen over spaargeld, waarbij wordt gekeken of het loont om van bank te veranderen. Verder een antwoord op de meest gestelde vragen over garantie op producten. Ned.2, 19.20-19.55u.

The money programme: Britain's favourite fakes. Programma met verhalen over geld en zaken. Nog nooit zijn er zoveel namaakproducten verkrijgbaar geweest op de markt in Groot-Brittannië. Er is zoveel vraag dat het onmogelijk is de vervalsers met succes aan te pakken. Door grondige bestudering van bestaande onderzoeksresultaten wordt een verklaring gezocht waarom zoveel mensen vervalsingen en illegale kopiën kopen. Zie ook www.bbc.co.uk/moneyprogramme. BBC 2, 20.00-20.30u.

De leugen regeert. Afrika-correspondent Koert Lindijer debatteert met Peter-Jan Donders, die op vakantie in Kenia niets merkte van de moordpartijen en die vindt dat de media een sensatiegericht beeld schetsen, dat de toeristenindustrie schade toebrengt. Lindijer bestrijdt dit, de situatie in Kenia is ernstiger dan ooit tevoren en de media brengen dat evenwichtig in beeld. Het personeel van de Nederlandse Moslim Omroep is de berichtgeving van NOVA – die stelt dat de NMO in handen is gevallen van conservatieven, orthodoxen of zelfs fundamentalisten – ‘spuugzat'. Verder: hoe een verzonnen voetbaltransfer, geplaatst op een website, zonder controle op andere internetsites en in het Algemeen Dagblad werd overgenomen. Ned.2, 21.15-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Hein Vergeer vertelt over zijn autobiografie De Wil om te Winnen, met daarin zijn grootste successen, tegenslagen en niet eerder onthulde misstanden in de schaatssport. Arnold-Jan Scheer is tegenwoordig actief als magiër, maar wist als geen ander bijzondere personen te vinden voor tv-programma's als Showroom en Paradijsvogels. Ook aandacht voor Herman, de eerste genetisch gemodificeerde stier, die goed was voor 55 nakomelingen. Hij werd na zijn dood opgezet en is nu te zien het Leids museum Naturalis. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Acteur Victor Reinier vertelt over zijn rol in de verfilming van het jeugdboek De brief aan de koning door regisseur Pieter Verhoeff. De president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, Aad Veenman, geeft een toelichting op de vandaag gepubliceerde jaarcijfers. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten o.a. de Hollywood-acteur Sylvester Stallone, over zijn rol in een nieuwe Rambofilm, Nicolas Hoult, onder meer over de tv-dramaserie Skins en de mezzo-sopraan Katherine Jenkins over haar autobiografie Time to Say Goodbye. Muziek door de Guillemots. BBC 1, 23.35-0.35u.

cultuur

The museum. Serie kijkt achter de schermen van het British Museum. In de aflevering Kopen voor het nageslacht aandacht voor het aankoopbeleid van het museum en de financiering daarvan, o.m. door sponsoring. Ned.2, 19.55-20.25u.

amusement

Thank God it’s Friday. Claudia de Breij ontvangt o.a. Herman van Veen, de ex-idols Neil en Pauline en zangeres Stevie Ann. Ned 3, 21.40-22.30u.

TROS TV Show. Dr. Oliver Sacks vertelt over muziek als middel tegen Alzheimer en over zijn medicijn L-dopa, waarmee hij patiënten na dertig jaar coma weer in beweging kreeg. Verder o.a. een huisbezoek aan voormalig topmodel en nu bestseller-schrijver Susan Smit. Ned.1, 22.00-23.00u.

sport

RTL voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd in de eredivisie tussen Ajax en Sparta en een vooruitblik op de overige voetbalduels van dit weekeinde. RTL 7, 19.50-22.30u.

Podcast

Sovjet-Unie. In de podcast nrc.fm een gesprek met voormalig NRC-correspondent in Rusland Laura Starink. In haar nieuwe boek De Russische Kater schetst zij een beeld van de overgang van de Sovjet Unie naar het Rusland van nu. Vanavond vanaf 19.00u. te beluisteren via nrc.nl/podcast.