Splitsing dreigt voor ‘monoliners’

Amerikaanse obligatieverzekeraars, ook wel monoliners genoemd, moeten eind volgende week nieuw kapitaal hebben gevonden. Lukt dit niet dan lopen zij het risico om door de overheid in tweeën te worden gesplitst. Dit zei Eliot Spitzer, de gouverneur van New York, gisteren tijdens een bijeenkomst van de commissie voor financiële dienstverlening van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De Amerikaanse obligatieverzekeraars staan garant voor obligatieleningen van overheden. Met deze leningen financieren de Amerikaanse overheden onder meer investeringen in ziekenhuizen en scholen. De verzekeraars zijn in de problemen gekomen door de kredietcrisis en dreigen daardoor nu de hoge beoordelingen van kredietbeoordelaars te verliezen, omdat het risico dat zij lopen op de verzekeringen van de obligaties groter is dan gedacht. Gisteren werd bekend dat kredietbeoordelaar Moody’s de rating van FGIC, de vierde obligatieverzekeraar van de VS, heeft verlaagd van AAA naar A3 omdat het onvoldoende reserves heeft om een potentiële stijging van claims op te vangen. Het effect was direct voelbaar voor private-equityfirma Blackstone, die een belang heeft van 23 procent in FGIC. Het aandeel Blackstone viel 4,5 procent. Als verzekeraars hun AAA-beoordeling verliezen kan dit bij andere financiële instellingen leiden tot nieuwe afboekingen omdat het risico dat zij lopen met investeringen in deze bedrijven groter wordt.

Spitzer zei dat er snel een oplossing gevonden moet worden voor de problemen bij de obligatieverzekeraars, en gaf aan dat de overheid wil ingrijpen als de ondernemingen zelf geen oplossing vinden. Het plan om de verzekeraars in een ‘goede’ en ‘slechte’ onderneming op te delen is een van de ideeën om de crisis rond de verzekeraars te bezweren. Er wordt driftig gezocht naar nieuw kapitaal om de obligatieverzekeraars te helpen, en er wordt overwogen om de bedrijven af te schermen van beleggingen in de risicovolle hypotheken in de VS, de sector waar de problemen begonnen die zijn uitgemond in een mondiale kredietcrisis.

Moody’s overweegt ook om op de kredietbeoordelingen van de grootste verzekeraars Ambac en MBIA te verlagen.

Er zal een reddingsplan zijn voor de sector voordat dit kan gebeuren, zei Eric Dinallo, de topambtenaar in New York voor het verzekeringswezen gisteren. (AP, Bloomberg)