Snorkelen in Bond-stijl

Ja, geeft Frank M. Rinderknecht toe op zijn website, hij is een groot fan van James Bond. Rinderknecht is de baas van de Zwitserse autofabrikant Rinspeed, die de wildste auto-ontwerpen maakt én uitvoert.

Zo ook de sQuba, waarmee je zowel over land als in zee kan toeren. Het voertuig is volgens Rinspeed de eerste echte onderwater-auto, geïnspireerd op de witte Lotus Esprit Submarine die Bond rijdt in The Spy Who Loved Me (1977).

„Wel drie decennia lang heb ik me geprobeerd voor te stellen hoe ik een auto zou kunnen bouwen die onderwater vliegt”, zegt Rinderkenecht. „Nu hebben we die droom waargemaakt.”

De sQuba kan zo van het land in het water worden gereden. Eerst blijft hij drijven, tot de bestuurder het water binnen laat. Dan zinkt het voertuig met open dak tot tien meter diepte en blijft daar vliegen. De bestuurder moet natuurlijk niet vergeten zijn zuurstofmasker op te zetten.

De autoboot wordt aangedreven door elektromotoren met oplaadbare lithium-ion-accu’s en stoot geen uitlaatgassen uit. In maart is het voertuig te zien op de grote autosalon in Genève.

Meer info over de sQuba op:www.rinspeed.com