Smeltkroesmuziek van het Utrechtse Baraná Trio

cd wereld Baraná Trio: Gül ve Bülbül ****-

cd wereld

Baraná Trio:

Gül ve Bülbül

Gül (Roos) is in Turkije een populaire voornaam voor meisjes en de bülbül (nachtegaal) wordt in dat land uitbundig bezongen. Stof genoeg dus voor vocalist/snarenspeler Behsat Üvez en klarinettist Steven Kamperman, die al jaren de spil vormen van de Utrechtse formatie Baraná.

Met accordeonist Bart Lelivelt vormen ze een trio dat er dankzij uitgekiende arrangementen vaak in slaagt te klinken als een grotere band. Heel breed is ook de muzikale smaak; dit is echte smeltkroesmuziek met naast Turkse en Balkan-elementen ook invloeden uit de jazz- en latinhoek. De stem van Üvez is heel geschikt voor de poëtische teksten en Steven Kamperman heeft zich de diverse ‘exotische’ klarinetstijlen zo verbazend goed eigengemaakt dat hij zo voor Turkse zigeuner kan spelen.

Violiste Monique Lansdorp, die een gloedvolle gastrol speelt in de laatste twee stukken, doet ook mee op de cd Ileriye Anilar van de grotere formatie Baraná & Co. Andere musici op deze laatste cd zijn Ernst Reyseger op cello, Kees Adolfsen op trombone en Mehmet Uludag op baglama, dat ding dat in Griekenland ‘bouzouki’ heet. Net als bij het kleinere Baraná vallen ook hier de effectieve arrangementen van Üvez en Kamperman op.