Sarkozy, Shoah en Franse scholen

Elke leerling in de hoogste klas van de Franse lagere school verantwoordelijk maken voor de nagedachtenis van één in de Tweede Wereldoorlog vergaste leeftijdgenoot. Dat voorstel deed president Sarkozy deze week tijdens een diner van de Franse raad van joodse instanties CRIF.

En dat leidde meteen tot ophef. Er kwam steun van advocaat en historicus Serge Klarsfeld, drijvende kracht achter het achterhalen van de namen van 11.000 Frans-joodse kinderen die gedeporteerd zijn naar de gaskamers. Volgens Klarsfeld maakt Sarkozy’s voorstel het kinderen „gemakkelijker” tv-nieuws te begrijpen, bijvoorbeeld over Darfur.

Maar psychologen en leraren menen dat kinderen van 10 en 11 emotioneel niet opgewassen zijn tegen zo’n persoonlijke identificatie met slachtoffers van de Shoah. Vorig jaar verplichtte Sarkozy scholen de afscheidbrief voor te lezen van de door nazi’s gefusilleerde 17-jarige communist Guy Môquet.

Sarkozy verdedigde bij de CRIF zijn omstreden visie op de verhouding tussen kerk en staat. „Een wereld zonder goden is niet beter”, zei hij onder verwijzing naar communisme en nazisme.

Sarkozy beloofde verder „niet de hand te schudden van mensen die weigeren het bestaan van Israël te erkennen”. Hij noemde de Iraanse president Ahmadinejad, maar niet de Libische leider Gaddafi, onlangs in Parijs ontvangen.