Ruim de helft gaat naar het vmbo, hoor

Ik wil graag reageren op het omslagverhaal over onderwijs (`Het is een chaos, maar ze leren wel veel!`, nrc.next, 13 februari). Er wordt alleen geschreven over kinderen op havo- en vwo-niveau. Mijn dochter zit op het vmbo, en daar gaat het er helaas heel anders aan toe. Ze leert vooral hoe ze zich moet verweren tegen stompzinnige pesterijen en hoe ze zich moet concentreren ondanks de puinzooi en desinteresse om haar heen.

Als je goede cijfers haalt ben je een nerd, en het jaarlijkse uitje van de klas was een bezoekje aan de film Moordwijven. Leerzaam? Het gaat helemaal niet ”best goed” op dergelijke scholen. En zoals in het kadertje staat: zestig procent van de middelbare scholieren gaat naar het vmbo.

Jullie stukken slaan op een bevoorrechte bovenlaag.