Rivalen in Kenia gaan grondwet herschrijven

De rivaliserende politieke partijen in Kenia zijn overeengekomen binnen een jaar de grondwet te herschrijven om een einde te maken aan de politieke crisis. Dat heeft een onderhandelaar van de regering gisteren bekendgemaakt.

„Beide partijen hebben een akkoord gesloten over een breed scala aan onderwerpen, waaronder het herschrijven van de grondwet”, zei regeringsonderhandelaar Mutula Kilonzo. Maar de strijdende partijen moeten het nog eens worden over het belangrijkste onderwerp van de onderhandelingen: de verdeling van de macht. Beide partijen hebben een principeakkoord gesloten over een vorm van machtsdeling, maar de details daarvan moeten nog verder worden ingevuld.

De aankondiging kwam na twee dagen onderhandelen achter gesloten deuren onder leiding van bemiddelaar en oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan. Volgens Kilonzo werden de partijen het ook eens over „belangrijke grondwettelijke, rechtskundige en institutionele hervormingen” in een document van vier pagina’s.

Annan hoopte deze week een definitief akkoord te bereiken dat een einde zou maken aan de politieke crisis, maar dat is niet gelukt. De planning is dat de gesprekken maandag worden voortgezet. In een poging de missie van Annan te ondersteunen heeft de Amerikaanse president Bush gisteren aangekondigd dat zijn minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, naar Kenia reist. „Er moet een onmiddellijk einde komen aan het geweld, er moet gerechtigheid komen voor de slachtoffers van mishandeling en een volledige terugkeer naar democratie”, aldus Bush.

De crisis is ontstaan na de omstreden verkiezingsuitslag van 1 januari. De oppositie onder leiding van Raila Odinga beschuldigt president Mwai Kibaki van verkiezingsfraude. De protesten ontaardden in etnisch geweld waarbij ruim 1.000 doden vielen. Zo’n 300.000 mensen zijn uit hun huizen verdreven. (Reuters)