Riagg schokt R’dam

De gemeente Rotterdam eist dat de Raad van Toezicht van Riagg Rijnmond de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling onderschrijft. Zo niet dan wordt de subsidie (256.000 euro) stopgezet.

Dat hebben wethouders Geluk (jeugd, CDA) en Kriens (volksgezondheid, PvdA) gisteren gezegd naar aanleiding van de „schokkende en onacceptabele” uitspraken van Riagg-directeur Jos Lamé, zaterdag in deze krant. Lamé noemt de plannen voor het elektronisch kinddossier en de meldcode „absurd stalinistisch, megalomaan”.

Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad daarentegen steunt het voornemen om het beroepsgeheim en privacybescherming ondergeschikt te maken aan de belangen van slachtoffers. De twee grootste partijen, de PvdA en Leefbaar Rotterdam, dringen aan op het ontslag van Lamé. Het enige tegengeluid kwam gisteren van de SP en D66. „Wie in Rotterdam een afwijkende mening heeft, wordt opgeknoopt of naar Siberië verbannen”, zei SP-fractievoorzitter Cornelissen.

Geluk zegt „juist nu de rug recht te zullen houden”. Ook Bureau Jeugdzorg verzet zich tegen de opgelegde samenwerking tussen de verschillende diensten, zoals vastgelegd in het actieprogramma Ieder Kind Wint. Directeur José Vermeer kondigde gisteren om die reden haar vertrek aan.