Resultaten top, koersen niet

De grote uitzendbureaus boekten over het afgelopen jaar recordresultaten. Maar beleggers hebben de aandelen het afgelopen half jaar en masse verkocht.

Uitzendconcerns Vedior en Randstad draaiden vorig jaar allebei een recordjaar. Randstad had nooit eerder een hogere winst en omzet dan vorig jaar en neemt waarschijnlijk een concern over dat ook nooit zo winstgevend was als in 2007. Beleggers reageerden positief op het nieuws. Randstad was gisteren blikvanger op de Amsterdamse beurs met een groei van 5,1 procent. Vanmorgen was de koers redelijk stabiel en vertoonde rond het middaguur een daling van 0,5 procent naar 0,14 euro.

De verheugde reacties van beleggers van gisteren zijn echter vertekenend: het aandeel Randstad staat nog niet op de helft van de waarde die het in augustus vorig jaar noteerde. Toen kostte een aandeel 63,18 euro, nu slechts 26,25 en daarmee is Randstad terug op het niveau van oktober 2004. Vedior staat lager, en het kleinere USG noteerde vanmorgen een waarde van 14,13 euro per aandeel. In augustus was dat nog 37,40 euro.

Boosdoener is niet zozeer de algemene daling op de beurzen, maar vooral de voorspellende waarde die de uitzendbranche heeft op de economische groei. Slechte verwachtingen voor het economische klimaat treffen op de beurs als eerste de uitzendbureaus. „Zodra bedrijven onzeker worden, gooien ze de tijdelijke arbeidskrachten als eerste eruit”, zegt Marc Zwartsenburg, analist bij ING. „Dat zie je direct terug op de beurs, de koersen zijn daardoor heel hard naar beneden gegaan.”

Vooralsnog ondervindt de uitzendbranche alleen in de Verenigde Staten daadwerkelijke problemen door de economische teruggang. Bij Randstad viel de schade nog mee. Door vestigingen te sluiten en goed te controleren of de hoeveelheid eigen personeel nog in verhouding staat tot het aantal mensen dat zij aan het werk zetten, wist het concern een omzetgroei van 1 procent te realiseren in het vierde kwartaal. „Een knappe prestatie”, zegt analist Frank van Wijk van SNS Securities. De activiteiten in de VS vormen ongeveer 12 procent van de omzet van Randstad.

Concurrenten lieten minder goede cijfers zien. De omzet van Kelly Services is voor 47 procent afhankelijk van de Amerikaanse markt en draaide het laatste kwartaal van vorig jaar een omzetdaling van 6 procent. Manpower liet een daling zien van 7,6 procent over het laatste kwartaal en over geheel 2007 daalde de omzet uit de VS met 7,2 procent. De uitzenders waren voorzichtig met voorspellingen, maar verwachten dat de daling in de VS dit kwartaal in hetzelfde tempo door zal gaan.

De vraag is of die dalingen overslaan naar de Europese en andere markten. Een afzwakking van de groei zou Frank van Wijk, analist van SNS Securities, niets verbazen. Vestigingen in Duitsland en Italië boekten goede resultaten, maar „de Duitse uitzendmarkt is door industrie gedreven en is dus geen zekere factor”.

De Nederlandse markt is nu al lastig, en Van Wijk verwacht dat die nog verder verzwakt. Het aantal gewerkte uren in de uitzendbranche daalt al enkele maanden. Uitzendbureaus hebben hoge vaste kosten door hun eigen personeel in hun filialen. Als zij minder mensen aan het werk zetten, „kan de winst hard verdampen”, aldus Van Wijk. Ook Zwartsenburg ziet dat gevaar: „De schaarste op de arbeidsmarkt zal het alleen maar moeilijker maken de juiste mensen voor het werk te vinden.”

Toch is er reden voor optimisme op de beurs. Omdat de uitzendbureaus al bij de verwachtingen over een lagere economische groei flinke klappen kregen, verwachten analisten dat ze niet veel verder zullen zakken.

Daarom staan de meeste adviezen van analisten voor Randstad op kopen, voor Vedior adviseren de meeste de aandelen te behouden. „Als de economie alsnog tegenvalt, kunnen de uitzenders nog wat verder dalen, maar voor een groot deel hebben zij hun klappen al gehad”, zegt analist David Tailleur van Rabo Securities. „En als de groei meevalt, kan de beurswaarde ook zo weer flink stijgen.” Ook Zwartsenburg verwacht dat de harde afstraffing van de uitzendbranche niet langer zal voortduren. „De verhoogde kwetsbaarheid is voorbij.”

De overname van Vedior die Randstad in de planning heeft, is een extra reden voor positieve verwachtingen. Beide bedrijven vullen elkaar aan, al heeft Randstad een relatief hogere winst bij een vergelijkbare omzet. „Randstad is goed in massa-uitzendwerk, Vedior in gespecialiseerd uitzenden”, aldus Tailleur. Specialistisch werk kost meer tijd en geld dan het standaard uitzenden.

De geplande overname was reden voor Randstad terughoudend te zijn over de winst- en omzetverwachtingen komend kwartaal. Randstad kocht in december 15 procent van de aandelen van Vedior. „Een voorspelling zou impliciet ook een verwachting over Vedior zijn”, aldus bestuursvoorzitter Ben Noteboom over het eerste kwartaal. De eerste cijfers over januari die Randstad aan analisten kon laten zien, zagen er echter „vrij goed uit”, zegt Tailleur. De afvlakking van de economische groei lijkt vooralsnog mee te vallen. Maar groot is de zekerheid niet: „Uitzendbureaus kunnen ongeveer zes weken vooruitkijken. Het risicoprofiel is nog steeds hoger dan gewoonlijk.”