Ramsj

Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes: Finnegancyclopedie. Paperback, Athenaeum – Polak & Van Gennep 2005, 255 blz., van €22,50 voor €8,99. De Slegte

Vermakelijk, ook interessant boek waarin de vertalers van Finnegans Wake (het boek van James Joyce verscheen in 2002 in het Nederlands) verslag doen van hun ‘zevenjarige avontuur, hun reis naar het einde van de Wake.’ Elke letter van het alfabet krijgt een onderwerp; de M is gewijd aan de muziek in Finnegans Wake en de N aan het, vaak sterk verbasterde, Nederlands dat Joyce gebruikt. Op de cd zijn onder anderen Johanna ter Steege en Erik van Muiswinkel te horen die uit de vertaling voorlezen.

Leo Dalhuisen e.a. (red.): Geschiedenis van de Antillen. Paperback, Walburg Pers 1997, 176 blz., van € 29,50 voor € 12,50. Steven Sterk Utrecht, De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

De geschiedenis van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten, kortweg: de Nederlandse Antillen. Veertien auteurs werkten mee aan het boek dat een brede opzet heeft: vanaf de indianen die de eilanden oorspronkelijk bewoonden tot aan de Antilliaanse literatuur (Tip Marugg, Frank Martinus Arion) en het oproer in Willemstad in 1969 dat een einde maakte aan het rooskleurige beeld dat Nederland had van zijn overzeese rijksdeel.

Alain de Botton: Status Anxiety. Gebonden, Pantheon Books 2004, 306 blz., van € 24,– voor € 6,–. Selexyz Donner Rotterdam. Het Martyrium Amsterdam, De Boekenmarkt Den Haag

‘This is a book about an almost universal anxiety: an anxiety about what others think of us, about whether we are judged a winner or a loser,’ aldus de flaptekst van deze scherpzinnige studie. Aandacht voor de oorzaken van de angst, maar ook voor mogelijkheden om die te overwinnen, waarbij De Botton verwijst naar de filosofie, kunst(beoefening), en een losse, bohémienachtige levensstijl. Bij Boekenmarkt en Martyrium ligt nog een andere De Botton in de ramsj: The Architecture of Happiness, over de invloed die de architectuur van huizen en openbare gebouwen heeft op het psychisch welbevinden van de bewoners/bezoekers. Van €21,– voor €6,–.

Jonathan Engel: The Epidemic. A Global History of Aids. Gebonden, Smithsonian Books 2006, 388 blz., van € 28,95 voor € 7,95. Selexyz Scheltema Amsterdam

De eerste aids-slachtoffers vielen al in de jaren zestig, maar het duurde tot begin jaren tachtig voordat de ziekte zich in volle omvang openbaarde, vooral in New York en San Francisco. Engel schreef een goed gedocumenteerde studie over de nu mondiale epidemie, met nadruk op de speurtocht naar de ziekteverwekker.

Meindert Stokroos: Fonteinen in Nederland. Gebonden, Walburg Pers 2005, 159 blz., van € 39,95 voor €14,95. Selexyz Scheltema Amsterdam

De waterwerken van Het Loo in Apeldoorn, de Drakenfontein in Den Bosch, de Willem II-fontein in Den Haag en de Amsterdamse Wertheimfontein – zie hier een paar ‘historische watervoerende monumenten’ (zoals ze officieel heten) in Nederland. Meindert Stokroos brengt er een kleine vijftig in kaart, en schreef een inleiding over de technische aspecten. Mooi, rijk geïllustreerd boek.

Charlotte Zeepvat: The Camera and the Tsars. A Romanov Family Album. Gebonden, Sutton 2005, 242 blz., van €32,50 voor €14,95. Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

Foto’s van de laatste drie Russische tsaren en hun familie: Alexander II en III en Nicolaas II die met zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen in 1918 gefusilleerd werd. Veel intrigerende staatsieportretten en andere officiële opnamen, maar het aardigst zijn de vakantiekiekjes.

Henry D.Thoreau: Walden/Burgerlijke ongehoorzaamheid. Paperback, Athenaeum – Polak & Van Gennep 2005, 410 blz., van € 24,95 voor € 9,99. De Slegte

Het befaamde, invloedrijke boek uit 1854 waarin Thoreau verslag doet van de twee jaar kluizenaarschap in een zelf gebouwde hut aan een meertje (Walden Pond in Massachusetts). Hij besteedde zijn tijd aan lezen, schrijven, wandelen, nadenken over een toekomstige rechtvaardige samenleving, en het telen van bonen die hij in een nabijgelegen dorp verkocht om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Boek eindigt met Thoreaus even befaamde essay over burgerlijke ongehoorzaamheid.