Parijs leverde Libische munitie aan Tsjaad

De Franse regering heeft gisteren erkend dat ze tijdens de rebellenopstand, begin deze maand tegen de Tsjadische president Idriss Déby diens leger van Libische munitie heeft voorzien.

Eerder had onder andere het Franse katholieke dagblad La Croix al van de levering melding gemaakt. Volgens de krant leverde Libië via Frankrijk munitie voor Déby’s T-55 Sovjettanks, toen die door hun voorraden heen raakten.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie wilde gisteren alleen bevestigen dat Parijs „Tsjaad heeft geholpen munitie uit andere landen te ontvangen”. Volgens de zegsman was de munitie niet van Franse makelij en was Libië slechts een van de leverende landen, maar hij noemde geen andere landen.

Volgens La Croix zouden Franse militairen ook hebben deelgenomen aan de gevechten en zouden de Tsjadische regeringstroepen de coup zonder deze hulp niet hebben kunnen afslaan. Defensie meldde gisteren dat Franse soldaten „ongeveer tien keer” het vuur hebben geopend, maar alleen uit zelfverdediging toen ze belaagd werden rond de luchthaven van de hoofdstad N’Djamena.

Gisteren kondigde de regering-Déby voor een periode van 15 dagen de noodtoestand af om „de openbare orde te herstellen”. (AP)