Ontbijtje?

Next morning. Volgende dilemma. Bied je een ontbijtje aan of niet? En zo ja, wat? Je hebt gisteren al voor hem of haar gekookt, dus het zou een beetje over de top zijn als je nu weer je keukenschort voor zou binden. De valentijnsdate mocht eens gaan denken dat je ergens op gerekend had. Een schaaltje yoghurt met muesli dan? Biedt wel erg weinig perspectief op ik-ben-nu-toch-al-te-laat-voor-mijn-werk-dus-laten-we-nog-even-terug-in-bed-duiken. Ga liever voor nonchalant maar goed en maak het perfecte roerei.

Voor een roerei heb je standaard alles in huis en het kost maar een paar minuten. Een perfect roerei is romig en zacht, vloeibaar genoeg om uit het pannetje te schenken maar ook weer niet zo dun dat hij over het hele bord uitvloeit. Dat rubberen gele grit dat je bij ontbijtbuffetten in hotels uit een bain marie schept is geen goeie maatstaf. Roerei moet à la minute gemaakt worden en à la minute gegeten.

Eieren, melk, boter, peper en zout dus. Het helpt als de eieren vers zijn, of in elk geval zo vers mogelijk. In plaats van melk kun je slagroom gebruiken, voor een iets vollere smaak. Als je er alleen al aan denkt om margarine te gebruiken in plaats van echte boter, kun je beter meteen stoppen met het lezen van dit stukje. Met peper, uiteraard versgemalen, zou ik zuinig zijn. Met zout kun je een beetje spelen. Als je zoutvlokken in huis hebt, of fleur de sel of ander designerzout, kun je dat voor het serveren over het roerei strooien voor een extra smaaksensatie.

Maar het belangrijst voor roereieren zijn de juiste pan en de juiste temperatuur. Kies een pan met een dikke bodem, zodat de warmte goed verspreid wordt. Neem liever een kleine steelpan dan een grote koekenpan; je wilt het eimengsel langzaam laten stollen, niet bakken. En houd het vuur laag. Kom niet in de verleiding het hoger te draaien. Heb geduld. Na een minuut of 3, 4 roeren ontstaat er opeens een lobbige structuur in het eierplasje. Het perfecte roerei na een perfecte nacht.

Ontbijtje voor 2:

4 eieren

50 g roomboter

2 eetlepels melk

zout en versgemalen peper

Breek de eieren boven een kom, voeg de melk en weinig zout en peper toe. Klop de eieren kalmpjes los met een vork. Smelt tweederde van de boter in een kleine pan met dikke bodem op laag vuur. Schenk het losgeklopte ei erbij. Laat het ei langzaam stollen terwijl je voortdurend maar rustig roert met een houten lepel. Haal de pan op tijd van het vuur, dus voordat er droge korrels ontstaat. Roer er op het laatst de resterende boter door en serveer meteen, met warme toast en hete koffie.

Hoe wil jij je eitje ’s ochtends? Praat erover mee op nrcnext.nl/koken